Tel: +387 39 703-100
Fax: +387 39 852-233

Fra Didaka Buntića 14.
88220 Široki Brijeg

Održana radionica „Pustolovni turizam-Velika prilika za malo poduzetništvo“

Photo IB 1

 

U srijedu, 30. siječnja 2019. godine u svadbenom salonu „Bagušić“ u Posušju, održana je radionica „Pustolovni turizam-Velika prilika za malo poduzetništvo“ koju je organizirao Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije.

Nakon što su se svi sudionici radionice predstavili te izrazili svoja očekivanja od radionice uvodno se obratio Ivan Jurilj, ravnatelj Ureda Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije te ukratko predstavio ideju za projekt „Razvoj i diversifikacija turističke ponude u Županiji Zapadnohercegovačkoj“ i krajnji cilj, a to je  Plan razvoja turizma Županije Zapadnohercegovačke. Istaknuo je da Županija Zapadnohercegovačka svojim položajem i na temelju prirodnih potencijala može i mora napraviti iskorak u razvoju, osnaživanju i održivosti turizma. Dodao je da su istaknuti potencijali u smislu aktivnog i pustolovnog turizma biciklizam, pješačenje, planinarenje, canyoning, slobodno penjanje po stijenama, zip line, te da su već u tijeku neki projekti iz ovog područja koji se financiraju iz europskih fondova između kojih se ističe Adriatic canyoning Borak-kanjon gdje se radi tehnička infrastruktura za pustolovni turizam, a u Peć Mlinima je isto tako. Također je upoznao sudionike radionice da su prijavljeni još neki projekti s općinama i gradom u našoj županiji vezano za mrežu biciklizma. Zaključio je da je ova radionica organizirana s ciljem stvaranja platforme za razvoj aktivnog turizma na području Županije Zapadnohercegovačke, te poticanja lokalnih potencijalnih dionika na djelovanje u području ove vrste turizma.

Photo IB 2

Radionicu je održala stručnjakinja za razvoj aktivnog turizma, Iva Bencun, vlasnica poznate turističke agencije Feral Tours d.o.o., organizatorica Zadar Outdoor festivala, te predsjednica Zajednice pustolovnog turizma pri Hrvatskoj gospodarskoj komori. Najvažnije teme koje je prezentirala na radionici su: Uvod u pustolovni turizam; Svjetski trendovi u 2019. godini; Tko se bavi pustolovnim turizmom i što je sve za to potrebno; Razvoj programa pustolovnog turizma; Načini oglašavanja, komunikacija s klijentima i upravljanje komentarima nakon čega je uslijedila rasprava, odgovaranje predavačice na postavljana pitanja sudionika, itd. Nakon radionice je izjavila da je oduševljena današnjim odazivom velikog broja sudionika i njihovim uključivanjem tijekom radionice postavljanjem pitanja, davanjem komentara i prijedloga što je radionicu učinilo jako zanimljivom i interaktivnom. Istaknula je da je aktivni i pustolovni turizam nešto novo, dosta neistraženo u svijetu i stoga jako primamljiv za širok krug ljudi bez obzira na dob što ga čini još atraktivnijim. Dodala je da svatko od nas može za sebe naći nešto u području aktivnog turizma, s obzirom na današnji sjedilački način života i ovisnost o tehnologijama, kako bi našao svoj mir i opuštanje u prirodi.  Na kraju je pozvala sve da istražuju ovu vrstu turizma i sudjeluju u stvaranju okruženja u Županiji Zapadnohercegovačkoj za razvijanje aktivnog i pustolovnog turizma kako bi privukli što više turista iz inozemstva da dožive avanturizam na našem području.

Photo IB 3

Naposljetku, važno je podsjetiti da je cilj projekta „Razvoj i diversifikacija turističke ponude u  Županiji  Zapadnohercegovačkoj“ izrada Plana razvoja turizma u Županiji Zapadnohercegovačkoj. Riječ je o strateškom dokumentu koji će uspostaviti bitne odrednice za odgovorno i učinkovito upravljanje turističkim razvojem Županije Zapadnohercegovačke u razdoblju od sljedećih deset godina. Nadalje, Ministarstvo gospodarstva Županije Zapadnohercegovačke je institucionalni nositelj projekta, a Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije, zajedno sa Regionalnom razvojnom agencijom REDAH, koordinator projektnih aktivnosti.  Ova inicijativa je podržana od strane Švicarske Vlade, preko projekta MarketMakers, koji čini konzorcij Helvetas Swiss Intercooperation i Kolektiv d.o.o.

Photo IB 1

© Copyright 2024 Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije.
All Rights Reserved.

Search