Tel: +387 39 703-100
Fax: +387 39 852-233

Fra Didaka Buntića 14.
88220 Široki Brijeg

MATRA 2021 – Javni poziv za projektne prijedloge

MATRA što u prijevodu znači "društvena transformacija", dio je Nizozemskog fonda za regionalna partnerstva (NFRP) koji podupire sadašnje i potencijalne zemlje kandidatkinje za članstvo u EU i zemlje Istočnog partnerstva u njihovim pokušajima da ispune uvjete koje zahtijevaju procesi pristupanja EU (npr. Kopenhaški kriteriji i / ili sporazumi o pridruživanju s EU). Partnerstvo nadopunjuje napore Europske komisije i ima za cilj pomoći zemljama na rubu Europske unije u jačanju demokracije i vladavine prava, čime bi se poboljšala stabilnost.

Cilj i prioriteti MATRA-e u BiH

Cilj MATRA-e je doprinijeti društvenoj transformaciji, što vodi održivom odnosu između vlade i građana u područjima pluralne demokracije, vladavine prava i ljudskih prava, koristeći nizozemsko iskustvo gdje je to moguće.

Imajući to na umu, organizacijama civilnog društva pruža se potpora za promicanje konstruktivnog dijaloga između vlade i civilnog društva kroz projekte usmjerene na potražnju.

Cilj je povećati odgovornost i transparentnost vlasti u BiH, utjecati na politike i zakonodavstvo i / ili pratiti njihovu provedbu u sljedećim područjima:

-Vladavina prava, uključujući reformu pravosuđa i javne uprave, te borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala;

-Poštivanje ljudskih prava i temeljnih sloboda, s posebnim naglaskom na manjine, slobodu vjeroispovijesti i uvjerenja te branitelje ljudskih prava;

-Sloboda izražavanja i neovisni mediji, uključujući sigurno radno okruženje za novinare u tradicionalnim i digitalnim medijima.

-Socijalne i ekonomske reforme u svjetlu pristupnog puta Bosne i Hercegovine;

-Stabilnost i sigurnost, s naglaskom na put pristupanja NATO-u, migracije, borba protiv terorizma i suzbijanje nasilnog ekstremizma.

Sljedeće aktivnosti i vrste projekata nisu prihvatljivi:

-Projekti koji se odnose na drugačije od gore navedenih tema ne mogu se odobriti;

-Projekti s pretežno akademskim fokusom, tj. Istraživanja i studije izvodljivosti;

-Projekti koji uglavnom ili isključivo uključuju isporuku robe ili materijala;

-Infrastrukturni ili građevinski projekti;

-Stipendije ili obrazovni programi;

-Humanitarna pomoć;

-Projekti koji su prvenstveno nastavak prethodnih ili tekućih projekata koje financira MATRA ili drugi donatori.

Tko može aplicirati?

MATRA je otvorena za prijave lokalnih nevladinih organizacija.

Kada aplicirati?

Veleposlanstvo Kraljevine Nizozemske početkom godine objavljuje otvoreni poziv na natječaj MATRA. Prijave se mogu podnijeti nakon ove publikacije, tijekom cijele godine. Prijavljeni projektni prijedlozi ocjenjivati će se u tri kruga (1. krug do 1. travnja; 2. krug do 1. srpnja i 3. krug do 1. listopada).

Ako ste zainteresirani za podnošenje prijedloga projekta u okviru ovog programa, posjetite dolje navedene poveznice za dodatne informacije i objašnjenja.

Svoja pitanja možete uputiti na sljedeće adrese elektronske pošte:  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.  i Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Dokumenti

MATRA 2021 Application Form08-02-2021

MATRA 2021 Logical Framework and Manual (Annex 1)08-02-2021

Standard financial budget and report form (Annex 2)08-02-2021

Izvor: https://www.netherlandsandyou.nl/

© Copyright 2024 Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije.
All Rights Reserved.

Search