Tel: +387 39 703-100
Fax: +387 39 852-233

Fra Didaka Buntića 14.
88220 Široki Brijeg

KONFERENCIJA “PRISTUPNI PREGOVORI BIH S EU”: MOTOR PROCESA TREBAJU BITI IZVRŠNE I ZAKONODAVNE VLASTI

“Pristupni pregovori Bosne i Hercegovine s Europskom unijom”- naziv je konferencije koja je u organizaciji Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Direkcije za europske integracije održana 28. svibnja 2024. godine u Sarajevu.

Konferencija je okupila sudionike sa svih nivoa vlasti u BiH i članove radnih tijela za euopske integracija te predstavnike Europske komisije i šefove timova za pregovore o članstvu u EU iz država regije.

Konferenciju je otvorila Borjana Krišto, predsjedavajuća Vijeće ministara BiH.

U ime Europske komisije sudionicima konferencije se obratila Valentina Superti, direktorica za Zapadni Balkan pri Općoj upravi za susjedstvo i pregovore o proširenju i glavna pregovaračica EU za BiH, te Johann Sattler, šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik Europske unije u Bosni i Hercegovini.

Iskustva i naučene lekcije svojih država prenijeli su ministrica za europske integracije i šefica pregovaračkog tima Srbije za pregovore s EU Tanja Miščević, bivši glavni pregovarač Hrvatske Vladimir Drobnjak, zamjenica glavnog pregovarača Sjeverne Makedonije Drita Abdiu Halili te bivši ministar europskih poslova i bivši glavni pregovarač Crne Gore Aleksandar Andrija Pejović.

 Konferenciju je zaključila direktorica Direkcije za europske integracija Elvira Habota, istaknuvši kako se pregovori tiču svih u BiH, te kako posla ima za sve nivoe vlasti kao i za predstavnike privrede, akademske zajednice, civilnog društva i medija.

“Najveća odgovornost će biti na politici jer će pregovori tražiti donošenje važnih, ali i teških političkih odluka.  A motor procesa trebaju biti izvršne i zakonodavne vlasti u Bosni i Hercegovini koje će biti odgovorne za predlaganje, usvajanje i provedbu novih i brzih reformi”, kazala je Habota.

Direktorica Habota osvrnula se i na zadatke u procesu, precizirajući kako je za usvajanje pregovaračkog okvira i sazivanje prve međuvladine konferencije s EU ključno da vlasti poduzmu sve relevantne korake iz preporuke Europske komisije iz 2022. godine. Među zadacima Habota je izdvojila i pripreme za sastanke eksplanatornog screeninga, te uspostavu efikasne strukture za pregovore.

“Izazova je mnogo i bit će ih, ali nam to ne može biti izgovor da ne radimo, posebno sada kada smo nakon dugo vremena ostvarili tako dobre rezultate i kad su nam vrata EU otvorena”, zaključila je direktorica Elvira Habota.

Izvor: https://www.dei.gov.ba/

© Copyright 2024 Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije.
All Rights Reserved.

Search