Tel: +387 39 703-100
Fax: +387 39 852-233

Fra Didaka Buntića 14.
88220 Široki Brijeg

ODRŽANA MINISTARSKA KONFERENCIJA O PRISTUPNIM PREGOVORIMA U POGLAVLJU 23

U organizaciji Direkcije za europske integracije, Ministarstva pravde BiH i Delegacije EU u BiH/Ureda specijalnog predstavnika EU i projekta EU4Justice, u Sarajevu je 27. lipnja 2024. godine održana ministarska konferencija na kojoj se razgovaralo o temi pregovora o pristupanju, s fokusom na Poglavlje 23, odnosno pitanja pravosuđa, borbe protiv korupcije i osnovnim pravima, te preostalim koracima do ove faze.

Konferenciju je otvorila predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, a sudionicima konferencije u uvodnom dijelu obratili su se ministar pravde BiH Davor Bunoza, šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU Johann Sattler, veleposlanik Francuske u BiH François Delmas i predsjednica Venecijanske komisije Claire Bazy Malaurie.

Sudionici konferencije imali su priliku čuti iskustva i naučene lekcije u pregovorima s EU u Poglavlju 23 Hrvatske, Crne Gore i Albanije. Na ministarskom panelu iskustvo svojih država prenijeli su ministar pravosuđa, uprave i digitalne transformacije Hrvatske Damir Habijan, ministar pravde Crne Gore Andrej Milović i zamjenik ministra pravde Albanije Tedi Dobi.

Govoreći na ekspertnom panelu, ravnateljica Direkcije za europske integracije Elvira Habota kazala je kako je prvi naredni proceduralni korak za Bosnu i Hercegovinu usvajanje pregovaračkog okvira EU i sazivanje prve međuvladine konferencije. Međutim, za to je preduvjet da institucije i politika u Bosni i Hercegovini odrade svoj dio posla vezano za napredak u preostalim zadacima iz preporuke Europske komisije iz 2022. godine.

Pojašnjavajući korake u pristupnim pregovorima, ravnateljica Habota kazala je kako će se pregovori voditi po novoj metodologiji, što znači da će prvi zadatak u fazi sadržajnih pregovora biti otvaranje Klastera 1, koji uključuje i Poglavlje 23, dok će njegovo zatvaranje biti zadnji zadatak.

“Put do otvaranja Klastera 1 će biti ispunjavanje mjerila za otvaranje. Ova mjerila će EU utvrditi na temelju nalaza screening-a, a kao što već znamo, među prvim mjerilima će biti i izrada mape puta za Poglavlje 23,” pojasnila je Habota.

Na konferenciji je bilo riječi i o ulozi i doprinosu pregovorima organizacija civilnog društva, a sudionici su imali priliku detaljnije se upoznati i s projektom EU4Justice.

Izvor: https://www.dei.gov.ba/

© Copyright 2024 Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije.
All Rights Reserved.

Search