Tel: +387 39 703-100
Fax: +387 39 852-233

Fra Didaka Buntića 14.
88220 Široki Brijeg

U POSUŠJU ODRŽAN POSLOVNI FORUM POD NAZIVOM „ PROGRAMI POTPORE ZA POSLOVNI RAZVOJ U 2023. GODINI“

Ured za europske integracije Županije Zapadnohercegovačke u suradnji s Udrugom gospodarstvenika Posušje kao domaćinom ovog događaja održao je 2. ožujka 2023. godine u Posušju poslovni forum pod nazivom „Programi potpore za poslovni razvoj u 2023. godini“. Forum je okupio veliki broj predstavnika privatnih gospodarskih subjekata koji sve više prepoznaju potencijal fondova koji su već sada, ali i koji će u budućnosti biti na raspolaganju privatnom sektoru.

IMG 6089

„Cilj ovog foruma je okupiti gospodarstvenike iz ŽZH, pa i šire. Cilj je i predstaviti koje su mogućnosti ove godine koje im stoje na raspolaganju kada govorimo o javnim pozivima i određenim programima potpore bilo da dolaze iz domaćih izvora financiranja, bilo da dolaze iz vanjskih, odnosno europskih programa. Imamo nekih novih programa koji već jesu aktualni, ali koji će biti i aktualni ove 2023. godine. Predstavljeni su i neki standardni programi naših ministarstava, te Razvojne banke. Ideja je da se umrežimo, umrežavanja, komunikacije i dijaloga nikada dosta. Naša je ideja da ovo bude jedan redoviti godišnji događaj“, kazao je Ivan Jurilj u izjavi za medije.

Damir Vican, vlasnik tvrtke Miviko iz Posušja i predsjednik Udruge gospodarstvenika Posušje je pozdravio ovu ideju poslovnog foruma istaknuvši da im je u ovim procesima nužna pomoć institucija. „Nadam se da će održavanje ovog poslovnog foruma potaknuti daljnji razvoj gospodarstva u našoj županiji, što, naravno, najprije ovisi od nas samih i naših ukupnih aktivnosti na tom planu. Da bi mi gospodarstvenici u tome uspjeli, mjerodavna tijela od razine općine do države, a posebice na razini Federacije moraju nam pomoći. Prije svega, donošenjem propisa kojima će se konačno rasteretiti gospodarstvo od poreznih i neporeznih davanja, povećati efikasnost rada institucija, pojednostavniti procedure izdavanja radnih dozvola i suglasnosti. Na taj način bi stvorili povoljnije uvjete poslovanja koji će omogućiti povećanje plaća, nove investicije, veći broj zaposlenih, veće prihode proračunskim i izvanproračunskim fondovima i bolje uvjete življenja za sve stanovnike ove države“, istaknuo je Vican na otvaranju Poslovnog foruma u Posušju.

230302 23m

Jozo Bejić, tajnik Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta govorio je na teme „Program EU za energiju (energetski paket)“ i „Programi Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta za 2023. godinu“. „U skladu sa strateškim dokumentima Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, Strategije ekonomskog razvoja 2022. – 2027., te dokumenta u izradi Strategije malog gospodarstva u FBiH 2023. – 2027. definirali smo tri strateška cilja: konkurentno malo gospodarstvo temeljeno na digitalizaciji i zelenoj ekonomiji, razvoj poslovnog okruženja i unaprijeđenja poduzetničke infrastrukture i treći cilj je inovacija i digitalna transformacija. U skladu s tim, Europska unija je doznačila sredstva s ciljem poboljšanja energetske efikasnosti malog i srednjeg gospodarstva u iznosu 12 900 000 KM, a sve u svrhu da se konkurentnost malih i srednjih poduzeća poboljša“, istaknuo je Bejić o Programu EU za energiju (energetski paket). Govoreći pak o aktivnostima Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, nekoliko je redovnih grantova ove institucije. „Imamo transfer za razvoj poduzetništva u iznosu od 9 100 000 KM, imamo grant sredstva za poduzetničke zone, za razvoj starih zanata, za razvoj obrta, poslovne infrastrukture, poboljšanje audita kod poduzeća, mentoring, te imamo još i projekt za jačanje malih i srednjih poduzeća koji je vrijedan oko 2 790 000 KM“, istaknuo je Bejić.

230302 22m

Pored Belje, Stipo Buljan, tajnik Federalnog ministarstva energetike, rudarstva i industrije predstavio je programe Federalnog ministarstva energetike rudarstva i industrije za 2023. godinu. Dalibor Milinković, izvršni direktor za projekte i razvoj u Razvojnoj banci FBiH predstavio je programe razvojne banke Federacije BiH u 2023. godini. Sanja Bosiljčić-Pandur, rukovoditelj sektora za fondove EU u Fondu za zaštitu okoliša FBiH predstavila je Fond za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine. Marija Đogić iz Službe za odnose s međunarodnim institucijama i OIE u  JP EPHZHB predstavila je „Zeleni  model“ EPHZHB. Ivan Jurilj, ravnatelj Ureda Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije predstavio je pregled ostalih programa potpore, dok je Slaven Grizelj , predstavnik Komore Države Izrael u Mostaru na ovom poslovnom forumu predstavio ovu instituciju predstavnicima gospodarskih subjekata u Županiji Zapadnohercegovačkoj.

 

© Copyright 2024 Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije.
All Rights Reserved.

Search