Tel: +387 39 703-100
Fax: +387 39 852-233

Fra Didaka Buntića 14.
88220 Široki Brijeg

ODRŽAN 6. SASTANAK PODODBORA ZA PROMET, ENERGIJU, OKOLIŠ I REGIONALNI RAZVOJ

Šesti sastanak Pododbora za promet, energiju, okoliš i regionalni razvoj između EU i BiH održan je 24. travnja 2023. godine putem videokonferencije. Sastankom je u ime BiH kopredsjedavao Mirza Hujić, Ministarstvo za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose, a sa strane EU Mary Teresa Moran iz DG NEAR-a.

Delegacija BiH je informirala Europsku komisiju da su usvojeni Strategija prilagođavanja klimatskim promjenama i niskoemisijskog razvoja BiH za period 2020.‒2030. i Plan prilagođavanja na klimatske promjene, dva značajna dokumenta u području okoliša i klimatskih promjena. Istaknuto je da je u završnoj fazi izrada Strategije zaštite okoliša te da su njene entitetske i komponenta BDBiH usvojene.

Komisija je ocijenila da je napravljen određeni napredak u sektoru, a da među prioritetima ostaje provedba Zelene agende za Zapadni Balkan. Nadležni nivoi vlasti u BiH trebaju unaprijediti napore da se osigura koordinirano preuzimanje i provođenje horizontalnog zakonodavstva EU te formalizirati proceduru imenovanja kontakt točki za BiH za provođenje konvencija o okolišu, čija je BiH potpisnica. Komisija je istaknula kako vlasti u BiH trebaju usvojiti cjelodržavne strategije upravljanja otpadom i borbe protiv zagađenosti zraka. Vlasti u BiH se trebaju dodatno uskladiti s Direktivom o industrijskim emisijama i uspostaviti funkcionalni Registar ispuštanja i prijenosa onečišćujućih tvari za cijelu zemlju. Naglašeno je kako je u sektoru biodiverziteta potrebno nastaviti s preuzimanjem direktiva o zaštiti ptica i zaštiti prirodnih staništa, a u sektoru kemikalija na koordiniran način preuzimati propise EU u cijeloj zemlji.

Jedan od prioriteta za BiH je uspostavljanje sustava trgovine emisijama (ETS), a kako bi spremno dočekala uvođenje prekograničnog poreza na karbon-dioksid u EU (CBAM). Isto tako prioritet za BiH je usvajanje Integralnog nacionalnog energetskog i klimatskog plan u skladu s preporukom Energetske zajednice.

Delegacija BiH je informirala Komisiju o poduzetim aktivnostima u vezi s izgradnjom skladišta radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora na granici s BiH te istaknula da BiH očekuje od Komisije aktivnije uključivanje u rješavanje ovog pitanja.

Komisija je pozdravila pristupanje i dosadašnji angažman BiH u Mehanizam EU za civilnu zaštitu. Komisija je naglasila da BiH treba uspostaviti unutrašnje procedure za koordinaciju slanja međunarodne pomoći te uvesti jedinstveni evropski broj za hitne slučajeve 122.

Komisija je pozdravila predsjedavanje BiH Strategijom EU za jadransku i jonsku regiju (EUSAIR) te istaknula kako se od BiH očekuje da usvoji Strategiju regionalnog razvoja.

Pozdravljeni su koraci koji su napravljeni na nivou entiteta i BDBiH vezano za usvajanje zakona u području obnovljive energije i energetske efikasnosti. Europska komisija je naglasila da i dalje ključni zahtjev EU u oblasti energije ostaje usklađivanje zakonskog okvira za električnu energiju i plin na državnom nivou s Trećim energetskim paketom i Paketom mjera za obnovljivu energiju.

U području prometa Europska komisija očekuje da BiH nastavi usklađivanje s acquisem i njegovu efikasnu provedbu u svim područjima prometa i na svim nivoima vlasti.

Izvor: https://www.dei.gov.ba/

                                                                                                          

© Copyright 2024 Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije.
All Rights Reserved.

Search