Tel: +387 39 703-100
Fax: +387 39 852-233

Fra Didaka Buntića 14.
88220 Široki Brijeg

ODRŽAN OSMI SASTANAK PODODBORA ZA INOVACIJE, INFORMACIJSKO DRUŠTVO I SOCIJALNU POLITIKU IZMEĐU EU I BIH

Osmi sastanak Pododbora za inovacije, informacijsko društvo i socijalnu politiku između Europske unije i Bosne i Hercegovine održan je 22. listopada 2024. godine u Bruxelles-u. Sastankom je od strane BiH predsjedavao pomoćnik ministrice u Ministarstvu civilnih poslova BiH Adnan Husić, a od strane EU Heinke Veit iz Opće uprave za proširenje i politiku susjedstva Europske komisije.

Dvije delegacije su razmijenile informacije o aktivnostima na realizaciji preporuka Europske komisije u oblastima informacijskog društva i audiovizuelne politike, zapošljavanja, socijalne politike te obrazovanja, kulture, istraživanja i inovacija.

Europska komisija pozdravila je pristupanje BiH programu EU Digitalna Europa, a među obvezama i dalje ostaju usvajanje strategije za pristup širokopojasnoj mreži i cjelodržavne strategije cyber sigurnosti. Također, potrebno je izraditi zakonodavni okvir o cyber sigurnosti i odrediti nadležna državna tijela, jedinstvenu kontakt tačku i Tim za hitne kompjuterske intervencije (CSIRT) za zadatke koji se tiču sigurnosti mreža.

Komisija je naglasila da bh. vlasti trebaju, bez odlaganja, usvojiti zakon o elektronskoj identifikaciji i uslugama povjerenja te uvesti broj 112 za hitne slučajeve.

Europska komisija je pozvala vlasti u BiH na usvajanje zakona o elektronskim komunikacijama, zakona o elektronskim medijima te zakonodavstvo o vlasništvu nad medijima. Bh. vlasti trebaju osigurati financijsku i političku nezavisnost Regulatorne agencije za komunikacije i okončati aktivnosti na digitalizaciji javnih RTV servisa. Potrebno je osigurati financijsku održivost Javnog RTV sistema, posebno usvajanjem i primjenom odgovarajućeg modela naplate naknade te kompletno imenovanje upravnih odbora javnih emitera, kao i njihovu političku neutralnost i nezavisnost. Jedna od istaknutih obveza je i uspostavljanje Korporacije javnih RTV servisa.

Komisija je pozdravila učlanjenje BiH u Europski savez za obrazovanje i šegrtovanje, te pozvala na usvajanje cjelodržavne strategije zapošljavanja, izradu Plana provođenja Garancije za mlade i jačanje koordinacije institucija u sektoru zapošljavanja. Potrebno je, između ostalog, preduzeti dalje mjere s ciljem smanjenja neformalnog zapošljavanja te povećati naknade za nezaposlenost i socijalna davanja na osnovu potreba. Vlasti u BiH trebaju uspostaviti formalne procedure neophodne za provođenje i koordinaciju sistema socijalnog osiguranja u BiH, osigurati efikasan socijalni dijalog u cijeloj zemlji, te poduzeti mjere vezane za jačanje socijalne inkluzije i smanjenje diskriminacije na temelju spola.

Europska komisija je naglasila potrebu da BiH nastavi sudjelovati u međunarodnim testiranjima (PISA 2025), te da unaprijedi statističko izvještavanje na nivou cijele države.

Komisija je pozdravila nastavak rada Konferencije ministara obrazovanja u BiH, te pozvala vlasti u BiH da dovrše domaći zakonski i strateški okvir o predškolskom, srednjem stručnom i obrazovanju odraslih. Bh. vlasti su pozvane da izrade Akcijski plan za provođenje zajedničkog jezgra nastavnih planova i programa te da ažuriraju Akcijski plan za državni okvir kvalifikacija. Također, potrebno je osigurati potpuno funkcionalan sistem (re)akreditacije visokoškolskih institucija i programa. Europska komisije je pozdravila sudjelovanje BiH u programima EU Erasmus+ i Kreativna Europa.

Europska komisija je pozvala bh. vlasti na uspostavu krovne organizacije Vijeća za mlade na državnom nivou, te na poduzimanje koraka kako bi se trajno riješio problem pravnog statusa i financiranja sedam institucija kulture od značaja za BiH.

Komisija je pozdravila sudjelovanje BiH u programu Horizont Europa. Među prioritetima za vlasti u BiH ostaje usvajanje strategije za razvoj nauke i pratećeg akcijskog plana, te strategije pametne specijalizacije. BiH je pozvana da uspostavi Državnu mrežu za istraživanje i obrazovanje (NRED), te poveća ocjene na Europskoj ljestvici uspjeha u inovacijama 2024. 

Izvor: https://www.dei.gov.ba/ 

© Copyright 2024 Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije.
All Rights Reserved.

Search