Tel: +387 39 703-100
Fax: +387 39 852-233

Fra Didaka Buntića 14.
88220 Široki Brijeg

O županiji

Image

Zemljopisne karakteristike

Županija Zapadnohercegovačka je utemeljena 12. lipnja 1996. godine. Nalazi se na jugozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, duž granice s Republikom Hrvatskom. Čine ju općine Grude i Posušje, gradovi Široki Brijeg i Ljubuški a sjedište Županije je grad Široki Brijeg. Županija prostorno zauzima 1.362.2km. Kroz Županiju protječu tri rijeke: Lištica, Trebižat i Ričina, a krasi ju i Blidinje jezero. Najviši planinski vrh je Pločno na Čvrsnici (2.228m). Klima je mediteranska, a djelomično i kontinentalna.

0
Godina osnutka
0
km2 površine
0
Stanovnika
0
Zaposlenih osoba

Stanovništvo

U Županiji Zapadnohercegovačkoj prema posljednjem Popisu stanovništva iz 2013. godine živi oko 94.898 stanovnika od čega je 47.587 ženskih, a muških 47.311. Nacionalnu strukturu Županije čine oko 98% Hrvati i 2% ostale nacionalnosti. Prosječna starost stanovništva u Županiji Zapadnohercegovačkoj je 38,51 godina.

Gospodarstvo

Gospodarstvo Županije Zapadnohercegovačke  jedno je od najstabilnijih u Bosni i Hercegovini posljednjih nekoliko godina. U gospodarstvu na području ove Županije prisutna je privatna inicijativa i poduzetnički duh, što je rezultiralo otvaranjem novih radnih mjesta. U gospodarstvu Županije Zapadnohercegovačke se ističu uslužne djelatnosti i proizvodnja.  U trgovinu, kao najzastupljeniju granu gospodarstva ove županije, spada 42,4 % poduzeća, koja zapošljavaju 44 % od ukupnog broja zaposlenih i daju 60 % od ukupnih prihoda županije. Županija ima značajne poljoprivredne površine. Od ukupne površine na poljoprivredu otpada 30.000 hektara, a na šume i šumska zemljišta 84.000 hektara. Županija ima velike mogućnosti za proizvodnju u povrtlarstvu, voćarstvu i vinogradarstvu, postoje i prerađivački kapaciteti za preradu mlijeka i mesa. Prema evidenciji Federalnog zavoda za zapošljavanje, u Županiji Zapadnohercegovačkoj je krajem 2017.godine bilo zaposleno 18.345 osoba, što je za 178 više u odnosu na kraj 2016. godine.

Administrativni sastav

Županija Zapadnohercegovačka ima  vlastiti ustav, skupštinu, vladu i simbole. U sastavu Županije Zapadnohercegovačke  se nalaze općine Grude i Posušje, gradovi Ljubuški i Široki Brijeg, a županijsko središte je grad Široki Brijeg. Skupština Županije obavlja zakonodavnu vlast Županije a sastoji se od 23 zastupnika. Županijska uprava uređena je Zakonom o županijskim Ministarstvima i drugim tijelima županijske uprave kojim su jasno definirane nadležnosti Ministarstava i ostalih tijela uprave. Vlada Županije se sastoji od predsjednika i 8 ministara. 
Ministarstva Vlade Županije su:

Grad Široki Brijeg
Široki Brijeg
Grad Ljubuški
Ljubuški
Općina Grude
Grude
Općina Posušje
Posušje
© Copyright 2024 Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije.
All Rights Reserved.

Search