Tel: +387 39 703-100
Fax: +387 39 852-233

Fra Didaka Buntića 14.
88220 Široki Brijeg

POZIV UČENICIMA, UČENICAMA, STUDENTIMA I STUDENTICAMA ZA SUDJELOVANJE U PROGRAMU „MLADI I NASLIJEĐE 2024“ U OKVIRU MANIFESTACIJE „DANI EUROPSKOG NASLIJEĐA 2024.“

 Federalno ministarstvo kulture i športa od 1997. godine organizira i realizira manifestaciju Dani europskog naslijeđa koju je utemeljilo Vijeće Europe sa članicama. Manifestacija ima za cilj usmjeravati pozorost javnosti na očuvanje, skrb i zaštitu kulturno-povijesnog naslijeda širom Europe, a kroz afirmaciju i predstavljanje vlastitog kulturnog naslijeđa kao važnog dijela zajedničke europske baštine. Od država članica čekuje se da na popularan način, blizak svakom čovjeku a posebice mladima, promovira značaj zaštite kulturnih dobara koja su bogatstvo i prigoda za razvoj svake zajednice.

„Putevi, veze i mreže“ je odabrana tema za 2024. godinu. Ova tema je prigoda da ponovo putujemo stazama povijesti kako bismo otkrili šta od njih danas možemo naučiti. Društvo je izgrađeno na mrežama koje su omogućile razmjenu u trgovini, vjerskim uvjerenjima, znanstvenim saznanjima, tehnološkim inovacijama i zajedničkim kulturnim i umjetničkim praksama. Drevni putevi, gradovi ili sela, poslovni objekti, vjerski objekti, pošte, kule, utvrđenja i mnogi drugi elementi našeg izgrađenog okružja dokaz su ove razmjene.

Ovogodišnja tema je prigoda da istražimo naše lokalno naslijeđe koje je povezano sa širokim spektrom utjecaja. Kada se bolje pogleda, sve oko nas ima nešto da nam kaže o ovoj temi. Obrazovni program Mladi i nasliieđe je važan segment ove manifestacije koji potiče mlade na očuvanje, skrb i ljubav za kultuno-povijesno naslijeđe Bosne i Hercegovine. Zahvaljujući vašoj suradnji kao i neposrednom angažmanu nastavnika/ca, potičemo mlade da zajedno ostvarujemo ciljeve ovog Programa.

Sa zadovoljstvom vas i ove godine pozivamo da se uključite u realizaciju Programa Mladi i naslijeđe kroz temu „Putevi, veze i mreže“. Ove godine smo inovirali kategorije u nadi da će potaknuti inovativnost mladih učenika i učenica, studenata i studentica, te pozivamo i fakultete da se uključe u realizaciju ovog Programa, a krajnji rok za dostavljanje radova je ponedjeljak 1. srpnja 2024. godine.

Uspješna realizacija prošlogodišnjeg programa Mladi i naslijeđe, u koju su učenici koristeći mreže glasali i odabrali najbolje bili aktivni sudionici programa, a njihovi radovi ostali su trajno dostupni na https://danieuropskognas1jedja2023.fmks.gov.ba.

 JAVNI NATJEČAJ: Poziv učenicima, učenicama, studentima i studenticama za sudjelovanje u Programu „Mladi i naslijeđe 2024“ u okviru manifestacije „Dani europskog naslijeđa 2024.“

Izvor: https://www.fmks.gov.ba/

 


© Copyright 2024 Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije.
All Rights Reserved.

Search