Tel: +387 39 703-100
Fax: +387 39 852-233

Fra Didaka Buntića 14.
88220 Široki Brijeg

GODIŠNJI SASTANAK KONTAKT TOČAKA ZA TAIEX I TWINNING

Zagreb je 28. i 29. svibnja 2024. godine bio domaćin godišnjeg sastanka kontakt točaka za TAIEX i TWINNING programe, koje su organizirali Servis za prijenos znanja Europske unije i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske. Na sastanku su se okupili predstavnici različitih zemalja članica Europske unije, kao i predstavnici institucija iz Hrvatske i drugih zemalja partnera, s ciljem unapređenja suradnje i razmjene iskustava između državnih točaka.

Tijekom dvodnevnog sastanka, sudionici su se fokusirali na nekoliko ključnih tema;

Prioriteti i podrška TAIEX i TWINNING programa: Diskutiralo se o ključnim prioritetima i podršci ovih programa u zemljama korisnicama, ističući njihovu ulogu u provedbi reformi i približavanju europskim standardima.

Partnerska suradnja s istočnim i južnim zemljama: Razmotrene su mogućnosti za unapređenje suradnje i razmjenu iskustava sa zemljama istočne i južne Europe, što je od posebnog značaja za regiju.

Predstavljanje iskustava hrvatskih eksperata: Hrvatski eksperti su podijelili svoja iskustva i najbolje prakse u korištenju TAIEX i TWINNING instrumenata, što je dodatno obogatilo diskusije.

Direkciju za europske integracije Bosne i Hercegovine predstavljale su Lejla Spahić i Danijela Bugarin Lazarević.

Lejla Spahić je u ime Direkcije za europske integracije kao generalnog koordinatora svih TAIEX aktivnosti u Bosni i Hercegovini, održala prezentaciju u kojoj je izložila ključne prioritete zemlje. Tijekom izlaganja istakla je značajne TAIEX događaje od kojih je BiH imala koristi, naglašavajući važnost ovih programa u procesu reformi i europskih integracija.

Sudionici su imali priliku da se upoznaju, prošire svoju mrežu i razmijene iskustva, čime se postigao važan cilj sastanka - jačanje međusobne suradnje i bolja koordinacija u provedbi europskih integracija.

Ovi instrumenti su ključni alati za zemlje koje teže članstvu u EU, pomažući im da se približe europskim standardima i ojačaju svoje administrativne kapacitete. Koristeći ove programe, zemlje korisnice mogu učinkovitije provesti reforme, unaprijediti institucionalne kapacitete i ostvariti brži napredak na putu ka europskim integracijama.

Izvor: https://www.dei.gov.ba/bs/godisnji-sastanak-kontakt-tacaka-za-taiex-i-twinning

© Copyright 2024 Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije.
All Rights Reserved.

Search