Tel: +387 39 703-100
Fax: +387 39 852-233

Fra Didaka Buntića 14.
88220 Široki Brijeg

JAVNI POZIV PREDSTAVNICIMA CIVILNOG DRUŠTVA, AKADEMSKE ZAJEDNICE, PRIVREDE I SINDIKATA ZA SUDJELOVANJE U PROCESU ANALITIČKOG PREGLEDA ZAKONODAVSTVA EUROPSKE UNIJE

Direkcija za europske integracije poziva predstavnike civilnog društva, akademske zajednice, gospodarstva i sindikata da sudjeluju u pregledu zakonodavstva Europske unije (screening).

Od zainteresiranih se očekuje da, nakon analize materijala, Direkciji za europske integracije (DEI) dostave potencijalna pitanja koja će biti proslijeđena Europskoj komisiji.

Europsko vijeće je 21. ožujka 2024. donijelo Odluku o otvaranju pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom za članstvo u Europskoj uniji (EU), a DEI je 25. travnja 2024. godine od Europske komisije dobila materijale za eksplanatorni screening, čime je započela prva faza pregovora.

Radi se o prezentacijama i snimkama sastanaka eksplanatornih screening-a s Albanijom, Republikom Sjevernom Makedonijom, Moldavijom i Ukrajinom.

Materijali su proslijeđeni svim institucijama u Bosni i Hercegovini i radnim skupinama u sustavu koordinacije procesa europskih integracija na analizu i pripremu potencijalnih pitanja za Europsku komisiju. Pitanja se, prema uputama Europske komisije, ne trebaju odnositi na unutarnju strukturu Bosne i Hercegovine, nego na zakonodavstvo Europske unije i njegovu primjenu.

Funkcionalni dijalog s predstavnicima civilnog društva i sudjelovanje građana u procesu kreiranja i provođenja javnih politika važan je element procesa europskih integracija. Sudjelovanje predstavnika civilnog društva, akademske zajednice, gospodarstva i sindikata u procesu pristupanja doprinosi boljem razumijevanju potrebnih reformi u BiH te je stoga neophodno da se aktivno uključe u proces pregovora od samog početka.

Kako preuzeti materijal za eksplanatorni screening?

Uzimajući u obzir da Europska komisija zahtijeva da se preuzeti materijal ne objavljuje javno i da se može samo kontrolirano dijeliti, za preuzimanje materijala potrebno je ispunjen, potpisan i skeniran zahtjev i potpisanu i skeniranu izjavu za preuzimanje materijala dostaviti na e-mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Materijali za tražena poglavlja bit će proslijeđeni na e-mail adresu navedenu u zahtjevu.

Kako dostaviti potencijalna pitanja za Europsku komisiju?

Potencijalna pitanja potrebno je dostaviti na adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. do 25. lipnja 2024. godine, do 14 sati.

Za svako poglavlje acquis-a potrebno je dostaviti zaseban Obrazac za dostavljanje potencijalnih pitanja.

Izvor:.https://www.dei.gov.ba/hr/javni-poziv-predstavnicima-civilnog-drustva-akademske-zajednice-privrede-i-sindikata-za-ucesce-u-procesu-analitickog-pregleda-zakonodavstva-evropske-unije

© Copyright 2024 Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije.
All Rights Reserved.

Search