Tel: +387 39 703-100
Fax: +387 39 852-233

Fra Didaka Buntića 14.
88220 Široki Brijeg

RAZMJENA EUROPSKIH I REGIONALNIH ISKUSTVA U IZRADI NPAA

U organizaciji Direkcije za europske integracije i Odjela Europske komisije za tehničku pomoć i razmjenu informacija (TAIEX) 19. lipnja 2024. godine, u hibridnom formatu, održana je radionica o temi Državnog programa usvajanja pravne stečevine Europske unije (NPAA). 

img 4956 1718795508

Radionicu su otvorili direktorica Direkcije za europske integracije Elvira Habota i šef Odjela za saradnju u Delegaciji Europske unije u Bosni i Hercegovini Stefano Elero. 

Uz ocjenu da je ova TAIEX radionica organizirana u važnom trenutku za Bosnu i Hercegovinu, direktorica Habota je podsjetila sudionike kako je Kolegij za europske integracije na zadnjoj sjednici primio k znanju ocjenu i komentare Europske komisije na Radni materijal Programa integriranja BiH u EU i zadužio Komisiju za europske integracije da u skladu s njima pripremi novu Metodologiju izrade Programa. 

„Naš cilj danas je da duboko uđemo u dizajn, strukturu, način izrade, implementacije i monitoringa NPAA, crpeći znanje iz najbolje regionalne prakse i iz neprocjenjivih iskustava zemalja članica EU“, kazala je Habota. 

Radionica je bila prilika da predstavnici institucija u BiH čuju o važnosti NPAA za jednu državu u procesu integracije u EU kroz iskustva Srbije i Sjeverne Makedonije kao država kandidata, a koje su predstavile ministrica za europske integracije Srbije Tanja Mišćević i Danica Nasova iz Sekretarijata za europske integracije Sjeverne Makedonije. 

Iz perspektive država koje su ranije prošle kroz proces pristupanja i koje su danas članice EU govorili su eksperti iz Slovenije, Hrvatske, Poljske, Estonije i Španjolske: bivši zamjenik ministra za EU poslove Slovenije Andrej Engelman, bivša zamjenica glavnog pregovarača Hrvatske Tamara Obradović - Mazal, bivši glavni pregovarač Poljske Jan Truszczyński te Eva-Maria Liimets iz Centra za međunarodni razvoj i Julio Frutos Rodríguez iz Generalne direkcije za unutrašnje tržište i EU politike. Na radionici su sudjelovale djelatnice Ureda Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije.

Izvor: https://www.dei.gov.ba/

© Copyright 2024 Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije.
All Rights Reserved.

Search