Tel: +387 39 703-100
Fax: +387 39 852-233

Fra Didaka Buntića 14.
88220 Široki Brijeg

PROJEKT: #RomansWineDanube

Slika1 

Skraćeni naziv: #RomansWineDanube

Naziv projekta: #RomansWineDanube – Marketinški okvir za održivi razvoj kulturnog turizma

Projektni kod: DRP0200337

Program: Interreg Program Dunavske regije

Proračun projekta: Proračun iznosi 2.192.667,00 EUR, od čega je  1.754.133,60 EUR iz Interreg Fonda (80%). Proračun koji se odnosi na Ured za europske integracije Vlade županije Zapadnohercegovačke iznosi 156.333,00 EUR, od čega je 125.066,40 EUR iz Interreg Fonda (80%).

Trajanje projekta: 01/2024 - 06/2026

Projektni partneri:

Vodeći partner: DCC – Dunvski centar za kompetenciju - Srbija

Projektni partneri:

  • Znanstveno-istraživački centar Bistra Ptuj – Slovenija
  • Tehničko sveučilište u Košicama – Slovačka
  • media k GmbH – Njemačka
  • Regionalni muzej povijesti Ruse – Bugarska
  • Grad Alba Iulia – Rumunjska
  • Zsolnay neprofitno društvo za upravljanje baštinom – Mađarska
  • Nacionalna turistička organizacija Crne Gore – Crna Gora
  • Nacionalni muzej “Zaječar” – Srbija
  • Turistička zajednica Osječko-baranjske županije – Hrvatska
  • Nacionalna turistička organizacija Ukrajine – Ukrajina
  • Ured za euorpske integracije Vlade Županije Zapadnohercegovačke– Bosna i Hercegovina
  • Zaklada Mreža za regionalni razvoj - Mađarska

Trenutna situacija u području Dunava obilježena je demografskim padom u ruralnim područjima, neizbalansiranim društveno-ekonomskim razvojem i socijalnom isključenošću ranjivih skupina. Projekt ima za cilj rješavanje ovih problema primjenom inovativnih i inkluzivnih rješenja za upravljanje destinacijama te razvojem turističkog potencijala nedovoljno razvijenih poddestinacija putem lokalnih akcijskih planova i inovativnih rješenja za upravljanje destinacijama. Projekt nastoji iskoristiti kulturnu baštinu i prirodne resurse regije te uspostaviti transnacionalna partnerstva kako bi pružio visokokvalitetne turističke proizvode i rješenja.

Glavni rezultati projekta bit će:

  • Suradnički modeli, planovi i oznake koji će rezultirati novim i poboljšanim turističkim ponudama te unaprijeđenim iskustvima posjetitelja.
  • Inovativna rješenja za razvoj i upravljanje poddestinacijama, posebno model za uključivanje lokalne zajednice i model za turističke opservatorije.
  • Održiva i ekološki prihvatljiva putnička rješenja: Zeleni putnički paketi i itinereri razvijeni kroz suradnju s turističkim operatorima.
  • Novi turistički proizvodi - piloti: Festivali rimskih careva i Vinski festivali koji će testirati, predstaviti i promovirati novo razvijena rješenja.

Korisnici ovih rezultata uključuju lokalne zajednice, lokalne pružatelje usluga, male i srednje poduzetnike, civilno društvo i kulturne institucije u 9 poddestinacija (u Srbiji, Slovačkoj, Hrvatskoj, Mađarskoj, Bugarskoj, Bosni i Hercegovini, Rumunjskoj, Ukrajini i Sloveniji). Oni će imati koristi od novih inkluzivnih rješenja za upravljanje destinacijama te novih turističkih proizvoda (festivala koji će služiti kao piloti za testiranje rješenja). Korisnici uključuju i ranjive skupine poput migranata, žena i mladih koji će direktno sudjelovati u razvoju turizma u svojim poddestinacijama, turiste kroz poboljšanu turističku ponudu te donositelje politika na nacionalnoj i lokalnoj razini u širem području Dunava. Prijenos znanja razvijen kao alat za prijenosivost dodatno će promovirati rješenja razvijena unutar projekta i bit će usmjeren prema predsjednicima i menadžerima europskih kulturnih ruta, turističkim operatorima, agencijama za regionalni razvoj i drugim dionicima uključenima u razvoj turizma diljem područja Dunava. Ovaj paket znanja služit će kao alat za održivi razvoj turizma i podizanje općeg potencijala Dunavske regije kao turističke makro-regije.

Projekt se temelji na transnacionalnom pristupu jer razvoj turizma i upravljanje destinacijama zahtijevaju suradnju preko granica. Uz usvajanje transnacionalne perspektive, projekt može iskoristiti zajedničku kulturnu baštinu i prirodno okruženje Dunavske regije te stvoriti integrirane okvirne uvjete za bolju valorizaciju kulturnih i prirodnih resursa. Transnacionalna partnerstva omogućuju razmjenu znanja, resursa i najboljih praksi, što doprinosi razvoju učinkovitijih i inovativnijih rješenja.

Ono što je novo i originalno u vezi s projektom je naglasak na suradničkom razvoju turizma i integraciji inkluzivnih modela za upravljanje destinacijama. Projekt ima za cilj osnažiti lokalne zajednice, uključiti ih u razvoj turizma te im omogućiti da sudjeluju u upravljanju posjetiteljima i turističkim ponudama. Također naglašava korištenje digitalne tehnologije, poput 360° VR promotivnih videozapisa, kako bi se poboljšala vidljivost i privlačnost festivala i poddestinacija u kojima će se provoditi piloti. Nadalje, projekt teži utjecati na promjene politika na transnacionalnoj razini, promovirajući održive putničke pakete te inovativna i inkluzivna rješenja za upravljanje i razvoj turizma.

Projekt se temelji na certificiranoj ruti Vijeća Europe - "Rimske careve i Dunavsku vinsku rutu", omogućujući daljnje umrežavanje s dionicima duž rute, podizanje vidljivosti zajedničke kulturne baštine te poticanje novih transnacionalnih partnerstava i dizajniranje/ponuda visokokvalitetnih turističkih proizvoda i usluga na razini rute. Kulturne rute predstavljaju resurs za umrežavanje, inovacije, kreativnost i razvoj kulturnog turizma. Očekuje se da će suradnička rješenja i koncepti razvoja turizma razvijeni kroz ovaj projekt donijeti značajna iskustva koja se mogu koristiti kao modeli na drugim kulturnim rutama i neformalnim mrežama s određenom tematikom.

Ovaj projekt podržava Interreg program Dunavske regije uz sufinanciranje sredstvima Interreg fondova i Ureda za europske integracije Vlade Županije Zapadnohercegovačke.

 

Web stranica projekta: https://interreg-danube.eu/projects/romanswinedanube

Facebook: www.facebook.com/romanswinedanube/

YouTube: www.youtube.com/c/RomansWineDanube

Instagram: www.instagram.com/romanswinedanube/

© Copyright 2024 Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije.
All Rights Reserved.

Search