Tel: +387 39 703-100
Fax: +387 39 852-233

Fra Didaka Buntića 14.
88220 Široki Brijeg

ADAPTACIJA BIH PODUZEĆA KOJA POSLUJU U EU - KAKO UPRAVLJATI STRATEGIJOM POMOĆU IZRAČUNA UGLJIČNOG OTISKA

Potreba za novim kružnim načinima poslovanja i zelenim proizvodnim procesima sve je prisutnija u praksi bosanskohercegovačkih kompanija.

Takva potreba nametnuta je kao posljedica globalnih trendova koji se s razvijenih tržišta prelijevaju na manja gospodarstva, pa se ona posljedično prilagođavaju novim trendovima želeći ostati "u igri".

Svjesni činjenice da će Bosna i Hercegovina moći obraniti svoje ekonomske interese samo ako bude djelovala po istim principima, Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine od potpisivanja Sofijske deklaracije u studenom 2020. godine aktivno djeluje na uključenju u ove tranzicijske procese bh. gospodarstva, prepoznajući potencijal zelenih lanaca vrijednosti u smislu stvaranja novih kompetencija, jačanja konkurentnosti izvoznog potencijala, maksimalnog korištenja unutarnjih resursa, smanjenja otpada, zaštite okoliša i, naravno, stvaranja novih radnih mjesta.

Kontinuirana edukacija gospodarstvenika važan je preduvjet za postizanje ciljeva, zbog čega Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine organizira edukacije na aktualne teme s vrhunskim predavačima kako bi bh. tvrtkama omogućio kvalitetnu edukaciju o svim temama bitnim za njihov prelazak na kružne i zelene poslovne modele.

Sukladno navedenom, Vanjskotrgovinska komora BiH poziva zainteresirane na prezentaciju i edukaciju na temu „Prilagođavanje bh. poduzeća za poslovanje u EU – Kako upravljati strategijom pomoću proračuna ugljičnog otiska“ koja će se održati 3. srpnja 2024. godine u prostorijama VTK/STK BiH, Branislava Đurđeva 10, Sarajevo, s početkom u 11:00 sati.

Sudionici prezentacije i edukacije, koju će provoditi predstavnici tvrtke ZGI doo Mostar, imat će priliku saznati više o alatu za izračun ugljičnog otiska koji je primjenjiv u proizvodnim procesima, posebice u pogledu ispunjavanja obveza koji čekaju Bosnu i Hercegovinu. Poduzeća u svjetlu EU zakonodavnih instrumenata, koji će imati važnu ulogu u budućnosti i za lance vrijednosti iz BiH: trgovanje emisijama (ETS), mehanizam za prilagodbu granice ugljika (CBAM), te direktive, uredbe i inicijative vezane za provedba ciljeva Zelenog plana.

Prijavu za edukaciju potrebno je izvršiti na linku najkasnije do 2. srpnja 2024. godine do 14:00 sati. 

Izvor: https://komorabih.ba/

© Copyright 2024 Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije.
All Rights Reserved.

Search