Tel: +387 39 703-100
Fax: +387 39 852-233

Fra Didaka Buntića 14.
88220 Široki Brijeg

URED VLADE ŽUPANIJE ZAPADNOHERCEGOVAČKE ZA EUROPSKE INTEGRACIJE NA EUROPSKOM TJEDNU REGIJA I GRADOVA I 162. PLENARNOJ SJEDNICI EUROPSKOG ODBORA REGIJA U BRUXELLESU

Predstavnice Ureda Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije sudjelovale su na najvećoj europskoj manifestaciji posvećenoj regionalnoj suradnji odnosno Europskom tjednu regija i gradova, koja se održavala od 7. do 10. listopada ove godine u organizaciji Europskog odbora regija i Glavne uprave Europske komisije za regionalnu i urbanu politiku.

 EURegionsWeek 2024 Fotografija 2

Europski tjedan regija i gradova (#EURegionsWeek) najveće je događanje posvećeno regionalnoj politici koje se održava svake godine. Tijekom tog godišnjeg četverodnevnog događanja regije i gradovi predstavljaju svoje mogućnosti za stvaranje rasta i radnih mjesta, provedbu kohezijske politike Europske unije i dokazivanje važnosti lokalne i regionalne razine za dobro europsko upravljanje. 

EURegionsWeek 2024 Fotografija 4

Pod krilaticom „Osnaživanje regija” u Bruxellesu su se okupili predstavnici i predstavnice tisuća lokalnih i regionalnih uprava i vlasti pa tako i predstavnice Ureda Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije Ljubica Vranjković, Lucija Kvesić i Renata Kolobarić, zatim institucija EU-a, mladih, članovi i članice akademske zajednice, kao i predstavnici i predstavnice nevladinih organizacija i privatnog sektora kako bi razmjenjivali znanje, iskustva i ideje o tome kako predstaviti praktične i teritorijalne aspekte povezane s kohezijskom politikom Europske unije koja je istaknuta kao ključan mehanizam za smanjenje razlika između razvijenih i manje razvijenih regija, posebno u kontekstu proširenja Unije.

Posebno važan dio programa u okviru Europskog tjedna regija i gradova na kojem su sudjelovale predstavnice Ureda bila je politička debata o proširenju Europske unije i njegovu utjecaju na europske gradove i regije, u organizaciji Europskog odbora regija i Hrvatske zajednice županija. Moderator debate bio je Danijel Marušić, predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Brodsko – posavske županije, a među sudionicima su bili župan Dubrovačko – neretvanske županije i voditelj hrvatskog izaslanstva u Europskome odboru regija Nikola Dobroslavić, članica njemačkog izaslanstva u Europskome odboru regija Antje Grotheer te predsjednik Konferencije perifernih morskih regija (CPMR) Jorge Núñez Ferrer, koji su razgovarali o ulozi regionalne samouprave u pregovorima o proširenju EU-a.

Pored sudjelovanja u bogatom programu koji obuhvaća konferencije, predavanja, radionice, sastanke, izložbe i događanja namijenjena umrežavanju predstavnice Ureda su također sudjelovale i na 162. plenarnom zasjedanju Europskog odbora regija, savjetodavnog tijela EU-a koje omogućuje regionalnim i lokalnim vlastima da daju svoj glas u pitanjima koja se odnose na zakonodavstvo EU-a, koje uvelike utječe na regije i gradove. Na dnevnom redu zasjedanja su bile rasprave o stanju regija i gradova u EU, rasprava o 20 godina iskustva nakon proširenja EU 2004. godine, o prioritetima mađarskog predsjedanja, rasprava s predsjednikom Europske investicijske banke te glasanje o mišljenjima Europskog odbora regija. 

EURegionsWeek 2024 Fotografija 10

Sudjelujući u raspravi „20 godina nakon proširenja EU-a 2004. godine, naučene lekcije i pogled u budućnost“ župan Dobroslavić rekao je: “Proširenja EU-a, ona iz 2004., 2007. i 2013. godine uspješna su, kako za EU, tako i za nove članice. U trenutnoj geopolitičkoj situaciji pokazalo se još važnijim raditi na ujedinjenju Europe.

Zemlje u okruženju trebaju postati članice EU-a, ali moraju ispuniti kriterije za članstvo zasnovano na zaslugama u procesu pridruživanja. Nije moguće postati članicom EU-a bez da se uskladi s sigurnosnom i vanjskom politikom EU-a, što je danas slučaj sa Srbijom, ili bez osiguranja načela ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini. EU treba nastaviti ohrabrivati i pomagati države u procesu proširenja istovremeno tražeći odgovarajuću ulogu lokalnih i regionalnih vlasti tih država u procesu proširenja te omogućiti njihovu bolju suradnju s Europskim odborom regija“ zaključio je župan Dobroslavić. 

EURegionsWeek 2024 Fotografija 5

Cilj sudjelovanja predstavnica Ureda Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije na Europskom tjednu regija i gradova i 162. Plenarnoj sjednici Europskog odbora regija u Bruxellesu bio je upoznavanje brojnih sudionika iz drugih država sa Županijom Zapadnohercegovačkom, odnosno sa karakteristikama po kojima je županija poznata, uspostavljanje međusobne suradnje i umrežavanje. 

EURegionsWeek 2024 Fotografija 6

© Copyright 2024 Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije.
All Rights Reserved.

Search