Tel: +387 39 703-100
Fax: +387 39 852-233

Fra Didaka Buntića 14.
88220 Široki Brijeg

BIH POČELA PREGOVORE O SPORAZUMU S FRONTEX-OM

Bosna i Hercegovina počela je 12. veljače 2024. godine pregovore o Sporazumu s Agencijom za europsku graničnu i obalnu stražu (FRONTEX).

Radi se o ispunjavanju jednog od uvjeta Europske unije za otvaranje pristupnih pregovora sa Europskom unijom u ožujku ove godine. “Statusni sporazum o Frontexu će omogućiti Frontexu rasporediti Stalne snage europske granične i obalske straže na teritoriji Bosne i Hercegovine, na zahtjev nadležnih vlasti u BiH, radi podrške aktivnostima upravljanja granicom", navedeno je prethodno iz Delegacije Europske unije (EU) u BiH.

Predstavnici Frontex-a, zajedno su u posjeti BiH s delegacijama predstavnika članica Europske unije (EU), te agencija EU među kojima su EUROPOL i Agencija EU za azil. U fokusu posjete 12. i 13. veljače 2024. godine je praćenje realizacije Akcijskog plana EU za Zapadni Balkan od strane Bosne i Hercegovine, te razgovor o obavezama, realizaciji i mogućim potrebama BiH za dodatnom podrškom u pet oblasti iz Akcijskog plana.

Predsjedništvo BiH je na vanrednoj sjednici 8. veljače 2024. godine dalo zeleno svjetlo za otvaranje pregovora s FRONTEX-om. Bosna i Hercegovina je jedina zemlja na Zapadnom Balkanu koja do sada nije imala Statusni sporazum o Frontexu, a otvaranje pregovora je jedan od prioriteta koje Bosna i Hercegovina treba ispuniti prije sastanka Europskog vijeća u ožujku, kada će raspravljati o otvaranju pristupnih pregovora sa BiH.

Prioriteti koje BiH mora ispuniti do ožujka, osim zaključivanje sporazuma s Frontex-om, su i Zakon o sprječavanju pranja novca i sprječavanju financiranja terorizma, Zakon o sukobu interesa te Zakon o sudovima.

© Copyright 2024 Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije.
All Rights Reserved.

Search