Tel: +387 39 703-100
Fax: +387 39 852-233

Fra Didaka Buntića 14.
88220 Široki Brijeg

ČLANOVI ZAJEDNIČKE KOMISIJE ZA EUROPSKE INTEGRACIJE PSBIH SUDJELUJU U BRISELU NA 71. PLENARNOM ZASJEDANJU COSAC-A

Predsjedavajući Zajedničke komisije za europske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Zdenko Ćosić, zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije Dženan Đonlagić i član Zajedničke komisije Radovan Kovačević sudjeluju na 71. plenarnom zasjedanju Konferencije parlamentarnih odbora za poslove Europske unije (COSAC), koja se od 24. do 26. ožujka održava u Europskom parlamentu u Briselu.

Tijekom plenarnog zasjedanja ovog tijela, koji okuplja poslanike komisija parlamenata država članica za poslove Europske unije (EU), parlamenata država kandidata za članstvo u EU, te poslanike Europskog parlamenta, bit će razmijenjeni stavovi i mišljenja o nekoliko tema koje su u fokusu belgijskog predsjedavanja Vijećem EU.

Kako je najavljeno, jedna od sesija plenarnog zasjedanja COSAC-a u Briselu bit će posvećena demokraciji i vladavini prava u Europi. U okviru ove sesije pitanje vladavine prava bit će razmotreno i u kontekstu procesa proširenja EU.

Razgovarat će se o otvorenoj strateškoj autonomiji EU, koja ima za cilj da garantuje sposobnost EU da djeluje samostalno u oblastima od strateške važnosti, posebno u kriznim situacijama.

Sudionici zasjedanja razgovarat će i o Strateškoj agendi EU za period od 2024. do 2029. godine, kao i o Strateškom planu Vijeća EU za isti period u kome su kao prioriteti istaknuti zaštite sloboda, izgradnja snažne ekonomske baze, te klimatski neutralne, pravične i socijalno odgovorne Europe.

Izvor: https://www.parlament.ba/

© Copyright 2024 Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije.
All Rights Reserved.

Search