Tel: +387 39 703-100
Fax: +387 39 852-233

Fra Didaka Buntića 14.
88220 Široki Brijeg

ČLANSTVO BIH U EU PODRŽAVA 71,2 POSTO GRAĐANA

Direkcija za europske integracije provela je u lipnju 2024. godine istraživanje javnog mišljenja o podršci pristupanju Bosne i Hercegovine u Europsku uniju i o temama u svezi europskih integracija koje zanimaju građane BiH. Istraživanje je provedeno CATI metodom na uzorku od 1.200 ispitanika, koji je reprezentativan na razini cijele države.

 U slučaju raspisivanja referenduma za ulazak Bosne i Hercegovine u Europsku uniju za članstvo bi glasovalo 71,2% ispitanika, odnosno sedam od deset građana. Ulazak u EU bi podržalo 83,8% ispitanika u Federaciji BiH, 48,3% u Republici Srpskoj i 75,1% ispitanika u Brčko distriktu.  Postotak podrške kod ispitanika iz Federacije BiH i Republike Srpske smanjen je za oko dva posto u odnosu na prošlu godinu, a blagi porast podrške ulasku u EU od 3,6% zabilježen je kod ispitanika iz Brčko distrikta BiH. 

DEI 1

Tri najvažnija razloga podrške članstvu u EU među ispitanicima su sloboda kretanja ljudi, robe i kapitala (35,1%), jamstvo trajnog mira i političke stabilnosti (32,3%) i poštivanje zakona i propisa (19,9%). 

DEI 2

Najvažniji razlog među ispitanicima koji ne podržavaju ulazak BiH u EU su veći troškovi života i porezi (43,7%), prevelika centralizacija (13,7%), iseljavanje stanovništva (12,8%), gubitak raznolikosti kultura (12,5%) i povećanje birokracije (7,5%). 

DEI 3

Kandidacijski status i donošenje odluke EU o početku pristupnih pregovora s BiH zadržali su  optimizam među građanima pa tako najveći broj ispitanika, njih 39,6%, smatra da će BiH ući u EU za najviše 10 godina, dok je ukupan postotak onih koji smatraju da BiH nikada neće ući u EU u padu (24,4%). Među ispitanicima je nastavljen trend rasta mišljenja da europski put BiH nema alternativu, a tog je stava 53,9% građana. Većina ispitanika (54,6%) očekuje da bi se, nakon ulaska BiH u EU, životni standard građana značajno poboljšao. Također, ispitanici u najvećem postotku (45,3%) smatraju da će EU učvrstiti unutarnje odnose i nastaviti s proširenjem.

Prema mišljenju najvećeg broja ispitanika (42,2%) najveću korist od ulaska BiH u EU imat će mladi. I dalje su na drugom mjestu političari, potom slijede poduzetnici te studenti i istraživači, dok će prema mišljenju ispitanika najmanje koristi imati poljoprivrednici. 

DEI 4

Najviše ispitanika (34,4%) smatra da politizacija procesa u najvećoj mjeri otežava integraciju BiH u EU, a razlog koji kod ispitanika bilježi rast je unutarnje stanje u EU (13,6%). 

Građani nastavljaju prepoznavati reforme kao neophodne za unaprjeđenje svakodnevnog života, a prema mišljenju svakog drugog građanina (41,6%) najpotrebnija reforma je borba protiv korupcije.

Najveći broj ispitanika (59%) i dalje prepoznaje EU kao najvećeg donatora sredstava BiH. 

DEI 5

Istraživanje javnog mišljenja o stavovima građana o članstvu u EU i procesu integracije u Europsku uniju objavljeno je na web stranici Direkcije https://www.dei.gov.ba/bs/istrazivanja-javnog-mnijenja.

Izvor: https://www.dei.gov.ba/

© Copyright 2024 Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije.
All Rights Reserved.

Search