Tel: +387 39 703-100
Fax: +387 39 852-233

Fra Didaka Buntića 14.
88220 Široki Brijeg

Održan Forum aktivnog turizma „ADRIATIC OUTDOOR ADVENTURE“

12 3 2021 Forum 3

U okviru projekta „Biciklističke rute za unapređenje prirodne i kulturne baštine Hercegovine i Crne Gore – Cycling Rural“, financiranog od strane Europske unije, u petak 12.03.2021. godine, održan je Forum aktivnog turizma pod nazivom „Adriatic Outdoor Adventure“.

Međunarodni stručnjaci iz Europske biciklističke federacije i Outdooractive, najveće europske outdoor platforme razgovarali su o razvoju aktivnog turizma na jadranskom zaleđu. Oko 150  aktivnih sudionika na online forumu imali su prigodu slušati o inicijativama pokrenutim u okviru projekta „Cycling Rural“, kao i o drugim projektima iz ove oblasti koji se provode u regiji.

Johann Sattler, šef Delegacije Europske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH, istaknuo je kako su aktivnosti na otvorenom postale važnije no ikada ranije, ne samo zbog razvoja ekonomije, nego i zbog jačanja zdravlja. „Europska unija je predana u potpori zemljama Zapadnog Balkana s ciljem da očuvaju i promoviraju svoje prirodno naslijeđe i zaštitu okoliša. Siguran sam da će trud naših projektnih partnera voditi povećanju konkurentnosti područja i ojačati prekograničnu suradnju između srodnih biznisa i institucija“, zaključio je Sattler.

O važnosti i značaju ovakvih projekata govorio je i Zdenko Ćosić, predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke, rekavši kako ova Županija  trenutno provodi pet projekata financiranih od strane Europske unije u BiH u vrijednosti od oko dva miliona eura, od čega su čak tri projekta vezana za turizam. „Županija je kreirala strateške i zakonodavne okvire koji su podloga za provedbu projekata iz oblasti turizma. Područje smo koje obiluje prirodnom i kulturnom baštinom i naš cilj u budućem periodu je integrirati turističku ponudu Županije u turističku ponudu Bosne i Hercegovine“, kazao je Ćosić.

12 3 2021 Forum 5

Tijekom foruma, međunarodni stručnjaci su govorili o mogućnostima unaprjeđenja ponude iz oblasti aktivnog turizma kroz promociju i digitalizaciju. Thomas Bullmann, menadžer za međunarodni poslovni razvoj u najvećoj europskoj outdoor platformi „Outdooractive“ iz Njemačke, smatra da je najveći problem u tomu što su infrastrukture izolirane (promoviraju samo jednu destinaciju) što smanjuje mogućnosti razvoja na razini regije. „Predložio bih da se krene u smjeru razvoja kroz partnerstvo i digitaliziranje prema svim sudionicima iz sektora turizma u Hercegovini. Na taj način kampanje mogu biti sadržajnije i imati značajniji učinak na razvoj turizma u regiji“, istaknuo je Bullmann.

Iva Bencun, vlasnica turističke agencije iz Zadra smatra da je potrebno uložiti puno truda da bi se stvari pokrenule i da se motiviraju gosti koji će upražnjavati aktivni odmor. Njeno iskustvo potvrđuje da je potrebno dogovoriti zajednički brend, razvijati brend strategiju, poticati lokalno stanovništvo da se uključi u proces, te organizirati outdoor evente, edukacije i forume poput ovoga.

Jedan od zaključaka foruma je da se ovakva okupljana održavaju jednom godišnje, kako bi se mogli pratiti trendovi, razmjenjivati iskustva i ocijeniti što je sve urađeno u periodu između dva foruma.

12 3 2021 Forum 1

Forum aktivnog turizma „Adriatic Outdoor Adventure“ održan je u okviru projekta „Biciklističke rute za unapređenje prirodne i kulturne baštine Hercegovine i Crne Gore – Cycling Rural“,  financiranog od strane Europske unije. Ukupna vrijednost je oko 495.000 eura, od čega je Europska unija osigurala 400.000 eura bespovratnih sredstava. Nositelj projekta je Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije, a partneri su gradovi Široki Brijeg i Ljubuški, općine Posušje i Grude, te Turistička organizacija Herceg Novi iz Crne Gore.

Za više informacije, molimo kontaktirajte:

Ana Soldo, projektna koordinatorica

Tel: +387 39 703 100

Mob: +387 63 461 182

© Copyright 2024 Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije.
All Rights Reserved.

Search