Tel: +387 39 703-100
Fax: +387 39 852-233

Fra Didaka Buntića 14.
88220 Široki Brijeg

EUROPSKA KOMISIJA USVOJILA NOVI PROGRAM TRANSNACIONALNE SURADNJE ZA DUNAVSKU REGIJU ZA RAZDOBLJE 2021.-2027.

Europska komisija službeno je 29. studenog 2022. godine usvojila novi program transnacionalne suradnje za dunavsku regiju za razdoblje 2021.-2027. Program Dunavske regije uključuje 9 zemalja EU (Austrija, 2 njemačke regije: Baden-Württemberg i Bayern, Češka Republika, Slovačka Republika, Slovenija, Hrvatska, Mađarska, Rumunjska i Bugarska) i 5 zemalja izvan EU (Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Moldavija, Srbija i Ukrajina). 

Po broju zemalja i regija koje surađuju, ovo je jedan od najvećih Interreg programa u ovom programskom razdoblju. Ukupni proračun programa je 266 milijuna eura. Financira se uglavnom iz najvećeg fonda kohezijske politike EU, Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF), koji će osigurati 213 milijuna eura. Ostatak sredstava dolazi od zemalja sudionica.

Novoodobreni program dio je Europske teritorijalne suradnje (ETC) poznate i kao Interreg, koja je važan dio kohezijske politike EU-a od 1990. Namjera je da zemlje EU-a zajednički kreiraju projekte koji će im pomoći u rješavanju zajedničkih teritorijalnih, socijalni i ekonomski problemi. Prema Programskom dokumentu Dunavske regije, “ stvaranje bolje institucionalne platforme i okruženja transnacionalne suradnje za teritorijalnu, gospodarsku i društvenu integraciju ” također je glavna misija Programa Dunavske regije.

Glavni fokus novog programa trebao bi biti na tematskim područjima, kojima se mogu učinkovito baviti transnacionalni projekti (npr. depopulacija, migracija, ekonomske nejednakosti, energetska ovisnost, klimatske promjene). “ Cijeli dunavski prostor pati od svog visoko fragmentiranog političkog i administrativnog karaktera, što je dodatno komplicirano ekstremnom gospodarskom raznolikošću njegovih zemalja i regija. Europske mjere za jaču koheziju uz pristupnu i susjedsku politiku stvaraju novu, jedinstvenu povijesnu situaciju za bolju integraciju dunavskog prostora ”, stoji u Programskom dokumentu.

Svi podnositelji zahtjeva za potporu iz ovog programa moraju stoga u projekt uključiti partnere iz najmanje tri zemlje. Sudjelovati mogu nacionalne, regionalne ili lokalne institucije, sveučilišta, istraživački instituti, privatne tvrtke, ali i nevladine organizacije. Povijest suradnje u dunavskoj regiji započela je 1997. godine kada je kreiran prvi transnacionalni program CADSES .Tome je naslijedio Program za jugoistočnu Europu . U prethodnom programskom razdoblju 2014.-2020., prethodnik trenutno usvojenog Dunavskog programa – Dunavski transnacionalni program, podržao je 143 projekta vrijedna 275 milijuna eura.

U usporedbi s prethodnim programskim razdobljima, Program Dunavske regije donosi nekoliko važnih promjena. Spaja ERDF, IPA i NDICI instrumente iz programskog razdoblja 2014.-2020. u jedan, čime se omogućuje veća fleksibilnost i pojednostavljenje. Što se tiče iznosa potpore, projekti mogu dobiti maksimalnu stopu sufinanciranja od 80% iz EFRR-a za svoje aktivnosti.

Novost je i da prijavitelji iz zemalja izvan EU, koji sudjeluju u Programu, mogu voditi projekte, a ne samo sudjelovati u projektnim partnerstvima. U slučaju Ukrajine, unatoč agresiji Rusije koja je u tijeku, sudjelovanje u Programu moguće je s cijelog teritorija.

Novo financiranje iz Programa dunavske regije u programskom razdoblju 2021. – 2027. podržat će projekte u jednom od četiri nova programska prioritetna područja. Prvo područje usmjereno je na poboljšanje inovacija i prijenosa tehnologije te izgradnju vještina za pametnu specijalizaciju, industrijsku tranziciju i poduzetništvo . Drugo, Program je usredotočen na aktivnosti koje promiču obnovljivu energiju, prilagodbu klimatskim promjenama i upravljanje katastrofama, poboljšanje kvalitete vode i sedimenta te zaštitu i očuvanje bioraznolikosti u ekološkim koridorima i eko-regijama. Treći prioritet, društvenija dunavska regija, bavit će se tržištem rada i podupirućim obrazovanjem i osposobljavanjem u smislu njihove pristupačnosti, uključivosti i učinkovitosti, kao i istraživanjem više sektorskog pristupa društveno-ekonomskom razvoju kroz baštinu i kulturu. Konačno, Program se bavi boljim regionalnim upravljanjem za rješavanje velikih teritorijalnih izazova, poput demografske transformacije. Također ima za cilj podržati rješenja za pružanje boljih javnih usluga i digitalizaciju.

 

Izvor: https://www.interreg-danube.eu/

© Copyright 2024 Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije.
All Rights Reserved.

Search