Tel: +387 39 703-100
Fax: +387 39 852-233

Fra Didaka Buntića 14.
88220 Široki Brijeg

PREDSJEDATELJICA VIJEĆA MINISTARA BIH BORJANA KRIŠTO PREDVODILA IZASLANSTVO BIH NA SASTANKU VIJEĆA SSP-A

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto predvodila je izaslanstvo BiH na 5. sastanku Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje BiH – EU, koji je održan u Bruxellesu.

5 sastanak Vijeca SSP 19 07 23 01

Osim predsjedateljice Krišto u izaslanstvu BiH bili su zamjenik predsjedateljice i ministar obrane BiH Zukan Helez, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac, direktor Direkcije za europske integracije Edin Dilberović te predstavnici Ministarstva vanjskih poslova BiH i Misije BiH pri Europskoj uniji. Sastankom je predsjedao visoki predstavnik Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i dopredsjednik Europske komisije Josep Borrell, a povjerenik za susjedstvo i proširenje Oliver Várhelyi predstavljao je Europsku komisiju.

Tijekom sastanka razgovaralo se o stanju odnosa BiH i EU-a u okviru Procesa stabilizacije i pridruživanja, konkretno o procesu pretpristupanja bloku u svjetlu izvješća Europske komisije od prošle godine, uz usredotočenost na političke i ekonomske kriterije, mišljenje Europske komisije i pomoć BiH prije pristupanja Uniji.

Predsjedateljica Krišto izjavila je nakon petog sastanka Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje između BiH i EU-a da je uvjerena da bi se trenutačnom dinamikom rada Vijeća ministara BiH krajem ove godine trebali otvoriti pregovori za članstvo u EU-u.

„Uz sve brojne izazove koje BiH ima kao složena zemlja, iznijela sam osobno stajalište da dijalog, međusobno uvažavanje, konsenzus i poštovanje ustavnih nadležnosti dovode do napretka i u ispunjavanju reformskih procesa, odnosno ostvarenja cilja k EU-u“, rekla je predsjedateljica Krišto na konferenciji za novinare.

Visoki predstavnik EU-a Borrell izjavio je da je BiH u posljednjih godinu dana prešla put od političkog ćorsokaka do političke prilike ili šanse. On je rekao da te prilike sada treba iskoristiti, odnosno taj poticaj, i provesti odlučne reforme kako bi BiH napredovala, uz napomenu da je to „najviša razina institucionalnog angažiranja između EU-a i BiH“.

Povjerenik Várhelyi izjavio je  na konferenciji za novinare nakon sastanka da Bruxelles smatra Bosnu i Hercegovinu nužnim dijelom EU-a.

Videosnimka konferencije za novinare predsjedateljice Krišto, visokog predstavnika EU-a Borrella i povjerenika Várhelyija: https://www.youtube.com/watch?v=Qt-STfP_hVU&t=1147s.

Izvor: https://www.vijeceministara.gov.ba/

© Copyright 2024 Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije.
All Rights Reserved.

Search