Tel: +387 39 703-100
Fax: +387 39 852-233

Fra Didaka Buntića 14.
88220 Široki Brijeg

ODRŽANA PROMOTIVNA BICIKLISTIČKA TURA KROZ KULTURNU RUTU FRANCISCANA: PUTOVANJE KROZ POVIJEST I KULTURU

Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije, u suradnji s Biciklističkim klubom Herzegovinabike, organizirao je jedinstvenu promotivnu biciklističku turu “Kulturna ruta Franciscana – Putovanje kroz povijest i kulturu”, koja se održala 30. rujna 2023. godine.

Promotivna biciklistička tura organizirana je u sklopu projekta "Kulturna ruta Franciscana", koji financira Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske, a provodi Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije i Razvojna agencija Dubrovačko-Neretvanske županije, što dodatno naglašava važnost kulturne razmjene i promocije bogate baštine ovih regija.

Mala crkva Vareš

Sudionici ove jedinstvene i atraktivne ture krenuli su na putovanje koje ih je vodilo od najstarije očuvane crkve u Bosni i Hercegovini, crkve sv. Mihovila u Varešu do najstarijeg marijanskog svetišta Gospe Olovske u Olovu. Domaćini biciklističke ture bili su fra Leon Pendić, župnik  župe u Varešu i fra Ilija Božić, upravitelj Svetišta Majke Božje u Olovu, koji su proveli sudionike biciklističke ture kroz zanimljivu i turbulentnu povijest ovih krajeva i predstavili neprocjenjivu materijalnu i nematerijalnu franjevačku kulturno povijesnu baštinu u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Ova biciklistička tura nije bila samo putovanje kroz povijest već je to bila i prilika za upoznavanje lokalne tradicije, kulture, običaja, kulinarskih delicija i prekrasnih prirodnih pejzaža. Jedno od neizostavnih mjesta na ovom putovanju bilo je selo Oćevija, poznato kao selo najstarijih kovača u Europi. Sudionici su imali priliku upoznati se s bogatom kovačkom tradicijom i zanatskim vještinama u Kovačiji Jozeljić koja se prenosi s generacije na generaciju.

“Kulturna ruta Franciscana – Putovanje kroz povijest i kulturu“ jedna je u nizu promotivnih biciklistički tura koje se organiziraju ili će se organizirati u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, te Crnoj Gori s ciljem promocije i razvoja cjelovite Kulturne rute Franciscana.

Kulturna ruta Franciscana predstavlja platformu kroz koju se kulturno ali i turistički vrednuje vrijedna materijalna i nematerijalna kulturno povijesna baština u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Crnoj Gori, a koja je primarno očuvana zahvaljujući djelovanju franjevaca kroz proteklih sedam stoljeća.

© Copyright 2024 Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije.
All Rights Reserved.

Search