Tel: +387 39 703-100
Fax: +387 39 852-233

Fra Didaka Buntića 14.
88220 Široki Brijeg

ODRŽAN 7. SASTANAK PODODBORA ZA INOVACIJE, INFORMACIJSKO DRUŠTVO I SOCIJALNU POLITIKU IZMEĐU EU I BIH

Na sedmom sastanku Pododbora za inovacije, informacijsko društvo i socijalnu politiku između EU i BiH, koji je održan 19. listopada 2023. godine putem videokonferencije, ocijenjeno je kako je ovo dobra prilika da se u vrijeme priprema za objavu Godišnjeg izvještaja Europske komisije o BiH razmijene informacije o napretku. Europska komisija istakla je kako je važno osigurati da taj napredak bude na nivou cijele BiH.

bih eu 1653379073 1665585688 1671123822 5

Sastankom su kopredsjedavali pomoćnik ministrice u Ministarstvu civilnih poslova BiH Adnan Husić i Mary Teresa Moran iz Europske komisije, a u uvodnom dijelu sastanka sudjelovala je i direktorica Direkcije za europske integracije Elvira Habota. Dvije delegacije razgovarale su o temama vezanim za digitalnu tranziciju i razvoj audiovizualne politike, zapošljavanje i socijalnu politiku te obrazovanje, kulturu, istraživanje i inovacije.

Delegacija BiH je informirala Komisiju da su, u skladu sa preporukama Komisije, stvorene funkcionalne pretpostavke za rad Tima za odgovor na računarske incidente (CERT) za tijela i institucije BiH. Također, delegacija BiH je istaknula kako je u finalnoj fazi priprema Politike sektora elektronskih komunikacija u BiH za period 2023 - 2027. i Strategije širokopojasnog pristupa u BiH 2023 - 2027. godina, te da je setom pravila i kodeksa, u odgovarajućem obimu, preuzeta Direktiva EU o audiovizualnim medijskim uslugama.

Europska komisija je pozvala vlasti u BiH na usvajanje, između ostalog, zakona o elektronskim komunikacijama, zakona o elektronskim medijima i zakona o elektronskoj identifikaciji i uslugama povjerenja. Potrebno je također i uvođenje broja 112 za hitne slučajeve u cijeloj državi te okončanje aktivnosti na digitalizaciji javnih RTV servisa.

Delegacija BiH je informirala Komisiju da je usvojen Gender akcijski plan BiH za period 2023 - 2027. godina, kao i o poduzetim aktivnostima na nivou entiteta vezano za socijalnu politiku. Komisija je ocijenila kako je ostvaren određen napredak vezano za jednakost spolova. Pozvala je na usvajanje nove strategije zapošljavanja u FBiH, a potom i na usvajanje cjelodržavne strategije zapošljavanja.

Razmijenjene su informacije o izradi okvira kvalifikacija u BiH, sudjelovanju u međunarodnim studijama, pristupu škola internetu, međuinstitucionalnoj i međusektorskoj saradnji, te o sudjelovanju BiH u Kreativnoj Europi.

Delegacija BiH je konstatirala da se bilježi napredak u procesu akreditacije institucija za visoko obrazovanja te da su, od ukupno 39 visokoškolskih institucija upisanih u Državni registar, sve prošle prvu i drugu akreditaciju, a da se dio njih već priprema za treću. Istaknuto je kao je ubrzan i proces akreditacije studijskih programa, te da su implementirane sve preporuke TAIEX-a.

Komisija je pozvala vlasti u BiH da dovrše domaći zakonski i strateški okvir o predškolskom, srednjem stručnom i obrazovanju odraslih, da izrade Akcijski plan za provođenje zajedničkog jezgra nastavnih planova i programa.

Europska komisija je pozdravila sudjelovanje BiH u programu Horizont Europa, a među prioritetima za vlasti u BiH ostaje usvajanje strategije za razvoj znanosti i strategije pametne specijalizacije.

Sastankom Pododbora za inovacije, informacijsko društvo i socijalnu politiku započeo je sedmi ciklus sastanaka zajedničkih tijela EU i BiH, a čiji je zadatak praćenje provođenje SSP-a. Ovaj Pododbor, između ostalog, obuhvaća pitanja iz poglavlja acquisa 10, 19, 25 i 26. O Pododboru i ostalim zajedničkim tijelima EU i BiH vidi više na web stranici Direkcije https://www.dei.gov.ba/bs/stabilization-agreement .

Izvor: https://www.dei.gov.ba/

© Copyright 2024 Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije.
All Rights Reserved.

Search