Tel: +387 39 703-100
Fax: +387 39 852-233

Fra Didaka Buntića 14.
88220 Široki Brijeg

Predsjedavajući Zajedničke komisije za europske integracije PSBiH Zdenko Ćosić i zamjenik predsjedatelja Dženan Đonlagić sudjelovali su na sastanku predsjedavajućih COSAC-a u belgijskom gradu Namuru.

Predsjedatelj Zajedničke komisije za europske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Zdenko Ćosić i zamjenik predsjedatelja Zajedničke komisije Dženan Đonlagić sudjelovali su na sastanku predsjedatelja Konferencije parlamentarnih povjerenstava za poslove Europske unije (COSAC), čime je u belgijskom gradu Namuru službeno počelo šestomjesečno predsjedanje Belgije Vijećem Europske unije (EU).

Treća sesija bila je posebno zanimljiva za delegacije PSBiH i parlamente svih zemalja kandidata za članstvo u EU, tijekom koje su razmijenjena mišljenja i stavovi na temu „Proširenje i njegov utjecaj na budućnost EU“. U okviru rasprave, članovi delegacije PSBiH predstavili su prezentaciju, u kojoj su najprije zahvalili predstavnicima belgijskog predsjedništva Vijećem EU što su ovu važnu temu uvrstili na dnevni red sastanka predsjedavajućih COSAC-a. Zatim su u svom izlaganju istaknuli da su proširenje i utjecaj proširenja na budućnost EU za Bosnu i Hercegovinu, kao državu kandidata za članstvo u EU, dva važna i međusobno povezana pitanja.

“Pristupanje EU je strateški cilj Bosne i Hercegovine oko kojeg postoji strateški konsenzus koji omogućava dugoročnu dinamiku i reformski zamah.

U posljednjih desetak godina za europski put imamo trend pada podrške javnosti u Bosni i Hercegovini. Ako od EU dobijemo negativan odgovor u ožujku 2024. godine za početak pregovora o pristupanju, euroskepticizam bi mogao i dalje rasti. Zato, zajedno EU i Bosna i Hercegovina ovakav trend trebaju zaustaviti.

S druge strane, pozitivan odgovor u mjesecu ožujku može dati dodatni poticaj za finaliziranje započetih reformi u području političkih, pravosudnih, ekonomskih kriterija za članstvo u EU.

Konačno, pozitivan odgovor od strane EU u ožujku je poruka i onima koji govore o zamoru proširenja.

Danas, sa novim kontekstom geostrateške politike i sigurnosnih prijetnji, pozitivan odgovor Bosni i Hercegovini još više dobiva na značaju.

Iz današnje perspektive, odluka o prijemu Bugarske i Rumunjske u punopravno članstvo EU 2007. godine nije bila samo formalna odluka, već vizija.

Vizija je ono što nam još treba od EU kada je u pitanju pristupanje Bosne i Hercegovine“, kazali su predsjedavajući Zajedničke komisije za europske integracije PSBiH Zdenko Ćosić i zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije Dženan Đonlagić u svom izlaganju na COSAC-u sastanak predsjedatelja. 

 

Izvor:https://www.parlament.ba/Publication/Read/24331?title=predsjedavajuci-zajednicke-komisije-za-evropske-integracije-psbih-zdenko-cosic-i-zamjenik-predsjedavajuceg-dzenan-donlagic-ucestvovali-na-sastanku-predsjedavajucih-cosac-a-u-belgijskom-gradu-namuru&pageId=238

© Copyright 2024 Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije.
All Rights Reserved.

Search