Tel: +387 39 703-100
Fax: +387 39 852-233

Fra Didaka Buntića 14.
88220 Široki Brijeg

Voditelj Izaslanstva Europske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark posjetio Županiju Zapadnohercegovačku

Lars GW posjetaZZH 1

 

Voditelj Izaslanstva Europske unije u BiH i posebni predstavnik Europske unije u BiH gosp. Lars-Gunnar Wigemark u utorak, 11. lipnja, prvi put je službeno posjetio Vladu i Skupštinu Županije Zapadnohercegovačke u Širokom Brijegu.

U prostorijama Vlade Županije Zapadnohercegovačke, predsjednik Zdenko Ćosić, predsjednik Skupštine Županije Zapadnohercegovačke gosp. Ivan Jelčić, te ravnatelj Ureda Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije gosp. Ivan Jurilj, održali su sastanak sa gosp. Wigemarkom.

Lars GW posjetaZZH 2

Sastanak je upriličen u sklopu posjeta lokalnim zajednicama širom Bosne i Hercegovine u okviru projekta „PrEUzmi inicijativu“ koji je pokrenuo Ured specijalnog predstavnika Europske unije u BiH.

Na samom početku sastanka gosp. Ćosić i gosp. Jelčić upoznali su veleposlanika Wigemarka sa stanjem u Županiji, kao i sa aktualnostima u radu Vlade i Skupštine Županije Zapadnohercegovačke, posebice u kontekstu procesa europskih integracija.

Na sastanku se razgovaralo o putu Bosne i Hercegovine ka Europskoj uniji u kontekstu Mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo u EU, koje je Europska komisija objavila 29. svibnja 2019. godine te o ulozi i obvezama Županije Zapadnohercegovačke u tom procesu, s naglaskom na područje javne uprave, zdravstva, obrazovanja i gospodarstva.

Gosp. Ćosić je istaknuo da je Vlada Županije Zapadnohercegovačke svjesna uloge i obveza u procesu europskih integracija te je stoga među prvima uspostavila Ured za europske integracije, želeći kao županija biti predvodnikom tog procesa zbog dubokog uvjerenja da je budućnost Bosne i Hercegovine u Europskoj uniji.

Lars GW posjetaZZH 3

Ravnatelj Ureda Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije, gosp. Ivan Jurilj, je predstavio aktivnosti koje županija provodi, navevši strateške dokumente čija je izrada u tijeku, a odnose se na područje ruralnog razvoja, turizma i obrazovanja. Gosp. Jurilj je istaknuo nastojanja Ureda i Vlade Županije Zapadnohercegovačke da se u sam proces izrade strateških dokumenata uključe svi relevantni sudionici društva koji uključuju predstavnike javnog i privatnog sektora, akademske zajednice, civilnog društva i mladih.

Kad je u pitanju mehanizam koordinacije procesa europskih integracija Bosne i Hercegovine, zajednički je zaključak da se isti pokazao uspješnim, ali da uvijek ima prostora za poboljšanje i daljnje unapređivanje te da je od ključne važnosti postizanje učinkovite koordinacije između svih razina vlasti, kako horizontalno tako i vertikalno. S tim u vezi, Županija Zapadnohercegovačka želi dati doprinos unapređenju mehanizma koordinacije kroz iskustva stečena prilikom davanja odgovora na Upitnik Europske komisije.

Također, razgovaralo se i o poduzetničkoj klimi u Županiji Zapadnohercegovačkoj i koracima koje Vlada shodno svojim mogućnostima i nadležnostima poduzima kako bi poboljšala istu. Predsjednik Ćosić je istaknuo da Županija Zapadnohercegovačka ima razvijeno poduzetništvo, ali nedovoljno razvijenu infrastrukturu, posebice komunalnu, cestovnu i vodoopskrbnu, za čiji daljnji razvoj i poboljšanje nam je neophodna vanjska financijska podrška i pomoć viših razina vlasti.

Na kraju sastanka veleposlanik Wigemark je izrazio zadovoljstvo današnjim susretom, pozdravivši napore koje Vlada i Skupština čine podupirući snažniji europski put Bosne i Hercegovine.

Lars GW posjetaZZH 4

Nakon sastanka u Širokom Brijegu, gosp. Wigemark je obavio posjet općini Grude kod načelnika Ljube Grizelja. Nakon kratkog sastanka sudjelovao je na javnoj debati „Izazovi i mogućnosti procesa pristupanja EU“ također organiziranoj u općini Grude.

Na javnoj debati osim veleposlanika, sudjelovali su španjolski veleposlanik u BiH gosp. Jose Maria Valdemoro Gimenez, regionalni ekspert na projektu iz Hrvatske gđa. Tamara Puhovski, te voditeljica Biznis inkubatora gđa. Meliha Gekić Lerić. Odgovorili su i dali pojašnjenja na sve upite sudionika, a na kraju debate izrazili su nadu za što bolju zajedničku suradnju koja će rezultirati napretkom Bosne i Hercegovine na putu prema Europskoj uniji.

© Copyright 2024 Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije.
All Rights Reserved.

Search