Tel: +387 39 703-100
Fax: +387 39 852-233

Fra Didaka Buntića 14
88220 Široki Brijeg

PODRŠKA GRAĐANA BOSNE I HERCEGOVINE ULASKU U EUROPSKU UNIJU PORASLA ZA 20 POSTO

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je 2. srpnja 2019. godine Informaciju o rezultatima istraživanja javnog mnijenja “Stavovi građana o članstvu u Europskoj uniji i procesu integracija u Europsku uniju“, koje je Direkcija za europske integracije provela u travnju ove godine.

Istraživanje pokazuje značajan porast podrške građana ulasku BiH u Europsku uniju, koja je u usporedbi sa prethodnom godinom, veća za preko 20 posto. U slučaju raspisivanja referenduma za članstvo u Europskoj uniji 76,6 posto ispitanika se izjasnilo da bi glasovali za ulazak u EU. U Federaciji BiH članstvo u EU podržava 86,5 posto građana, u Republici Srpskoj taj postotak iznosi 58,9, a u Brčko Distriktu 69 posto.

Stanovnici BiH koji su za ulazak u Europsku uniju kao razloge podržavanja najčešće navode jamstvo trajnog mira i političke stabilnosti (32,6%), slobodu kretanja ljudi, robe i kapitala (28,3%) i poštivanje zakona i propisa (18,8%). Strah od većih troškova života i poreza je najčešći razlog protivljenja ulasku u EU.

Na pitanje koja je reforma neophodna za unapređenje svakodnevnog života građana 46,8 posto ispitanika je navelo borbu protiv korupcije, 20,2 posto građana smatra da je neophodna reforma pravosuđa, a 11,9 posto misli da je to reforma socijalnog sustava, odnosno, pravednija socijalna zaštita. Ukupno 25,5% ispitanika smatra da je Europska unija zainteresirana za pristupanje BiH zbog osiguranja mira i stabilnosti, 24,5% zbog prirodnih resursa Bosne i Hercegovine, dok je 17,3% ispitanika kao razlog navelo širenje europskog tržišta.

Da će najveću korist od ulaska BiH u EU imati mladi navelo je 47,1% ispitanika, 19% građana je odgovorilo da će to biti političari, a 13,8% anketiranih misli da korist neće imati nitko posebno.

Najveći postotak građana (43,4%) smatra da politizacija procesa integriranja otežava integraciju BiH u Europsku uniju, 19,5% građana su kao razlog naveli nespremnost na promjene, dok je 11,2% ispitanika odgovorilo da su to objektivne prepreke, odnosno, obimne reforme u svim sferama života.

Istraživanje je provedeno putem CATI metode, na uzorku od 1.201 ispitanika, reprezentativnom na razini cijele države.

Istraživanje je dostupno na službenoj  web stranici Direkcije za europske integracije.

Izvor: http://www.dei.gov.ba

© Copyright 2020 Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije.
All Rights Reserved.

Search