Tel: +387 39 703-100
Fax: +387 39 852-233

Fra Didaka Buntića 14.
88220 Široki Brijeg

Održani „Dani europskog naslijeđa“ u Županiji Zapadnohercegovačkoj

kn3 370 x 247

 

Kulturno-znanstvena manifestacija "Dani europskog naslijeđa" već 23. godinu organizira se u Bosni i Hercegovini. Ove godine posebna pozornost je stavljena na Županiju Zapadnohercegovačku, u čijim se gradovima/općinama 02. i 03. listopada 2019. proveo projekt koji je u organizaciji Federalnog ministarstva kulture i sporta.

Uz visoka izaslanstva sa svih razina vlasti, predstavnike domaćina gradova i općina u ŽZH, kulturnih djelatnika, školaraca odvio se dvodnevni program koji se održao u Širokom Brijegu, Posušju, Grudama i Ljubuškom.

Prije početka službenog otvaranja, članovi HKUD „Hercegovac“ dodatno su obogatili ovu manifestaciju svojim plesom, pjesmom i nošnjom koja predstavlja jedan dio kulturne baštine naše zapadne Hercegovine.kn1 1024 x 683

Manifestaciju je otvorila federalna ministrica kulture i športa Zora Dujmović. Prisutnim gostima prigodnim riječima su se obratili gvardijan širokobriješkog samostana fra Ivan Marić i ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i športa u Vladi ŽZH Ružica Mikulić.

Nakon svečanog otvaranja upriličen je obilazak Franjevačke galerije sa svojim stalnim postavom, samostanskog dvorišta, samostana i riznice. Obilazak je predvodio fra Vendelin Karačić sa svojim stručnim razmišljanjima i povijesnim činjenicama. Također, jedan dio programa je upriličen i na Kočerinu uz neizostavan natpis Vignja Miloševića (Kočerinska ploča) i Aleju hrvatske ćirilice.kn2 1024 x 683

Program se nastavio u Posušju sa obilaskom muzeja „U kući oca mojega“, stare crkve i ranokršćanske bazilike u Posuškom Gracu, dok se se u Grudama posjetili muzej i crkva u Gorici, Ravlića pećina i Peć mlin. Završni dio manifestacije održao se u Ljubuškom.

kn4 1024 x 683

Manifestacija „Dani europskog naslijeđa“ se od 1991. godine održava u europskim zemljama, a utemeljilo ju je Vijeće Europe uz podršku Europske zajednice u Strazburu, Poveljom o europskom graditeljskom naslijeđu. Izravan povod za osnivanje dao je projekt pod nazivom Otvoreni dani kulturnih spomenika koji je prvi put održan u Francuskoj 1984. godine, kako bi se širokoj publici pokazali spomenici koji im nisu dostupni.

U okviru obilježavanja Dana europskog naslijeđa, tradicionalno se organizira i edukativni program „Mladi i naslijeđe“, u kojem sudjeluju učenici osnovnih i srednjih škola Federacije BiH. Program „Mladi i naslijeđe“ je važan segment manifestacije iz razloga što potiče mlade na očuvanje, brigu i ljubav za kulturno – povijesno naslijeđe Bosne i Hercegovine.

Cilj održavanja manifestacije je upoznavanje najširih slojeva društva sa značajem čuvanja, zaštite, predstavljanja i promoviranja kulturnog naslijeđa, uz edukaciju o tome da su nacionalna kulturna naslijeđa europskih zemalja dio zajedničkog kulturnog naslijeđa Europe, kao i da se ohrabri tolerancija unutar Europe i izvan njenih granica.

© Copyright 2024 Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije.
All Rights Reserved.

Search