Tel: +387 39 703-100
Fax: +387 39 852-233

Fra Didaka Buntića 14.
88220 Široki Brijeg

Europski program za novinarsku prekograničnu suradnju

Fondacija Alfred Toepfer Stiftung i Arena za novinarstvo u Europi pozivaju novinare iz cijele Europe da se prijave za sudjelovanje na Europskom programu za novinarsku prekograničnu suradnju.

Prijaviti se mogu zaposleni i freelance novinari, a program se sastoji iz dva dijela koji će se održati u Njemačkoj i Belgiji.

Prvi dio programa održati će se od 18. do 21.3.2021. u Konferencijskom centru Gut Siggen u Sjevernoj Njemačkoj gdje će sudionici moći razgovarati o suradnji i prekograničnim metodama, kao i o alatima koji se odražavaju na vlastitu profesionalnu praksu. Sudionici će također imati mogućnost daljeg razvoja vlastitih priča za koje će dobiti povratne informacije od stručnjaka.

Sudionici će tokom drugog dijela programa boraviti na Dataharvestu, Europskoj konferenciji za istraživačko novinarstvo koja će se održati od 27. do 30.5.2021. u Belgiji.

Svi zainteresirani trebaju popuniti aplikacijski formular i priložiti CV, motivacijsko pismo, kratki opis prekogranične priče na kojoj planiraju raditi, pismo preporuke i jedan ili dva primjera autorskih radova.

U pozivu se ističe da su digitalizacija, novi obrazac medijske potrošnje, kao i sve veće nepovjerenje javnosti u medije stavili novinarstvo pod pritisak i da je sloboda medija ugrožena u nekoliko europskih zemalja. Navodi se i da prekogranične priče postaju sve rasprostranjenije poput priča o zaštiti okoliša, migracija i organiziranog kriminala.

Organizatori ističu da suradničko i prekogranično novinarstvo mogu pružiti sredstva za održavanje detaljnih istraživanja i pozivanje struktura moći na odgovornost usprkos smanjenju resursa.

Rok za prijavu je 22.11.2020. godine.

Organizatori pokrivaju sve potrebne troškove, a zbog pandemije koronavirusa postoji mogućnost da formati programa budu izmijenjeni o čemu će, u tom slučaju, svi sudionici biti pravovremeno obaviješteni.

Više o programu i načinu prijave možete pročitati ovdje.

© Copyright 2024 Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije.
All Rights Reserved.

Search