Tel: +387 39 703-100
Fax: +387 39 852-233

Fra Didaka Buntića 14.
88220 Široki Brijeg

Objavljen drugi regionalni poziv za obrazovne projekte – Raspoloživi grantovi do 600.000 EURA

Regionalni Challenge Fond (RCF), financijski mehanizam koji unapređuje zapošljivost, posebno mladih, u ekonomijama Zapadnog Balkana, objavio je Drugi poziv za podnošenje Izjava o zainteresiranosti za podršku investicijama u projekte kooperativnog obrazovanja i pozvao konzorcije ustanova stručnog obrazovanja i obuke i kompanija da apliciraju za sredstva u visini od 150.000 do 600.000 eura po projektu, koja bi se koristila za investicije u opremu i infrastrukturu obrazovnih institucija i uvođenje novih tehnologija u obrazovne procese.

Sredstva se dodjeljuju nakon nadmetanja na regionalnom nivou, a njemačko Ministarstvo za ekonomski razvoj i suradnju (BMZ) ukupno je izdvojilo 39 milijuna eura delegiranih Njemačkoj razvojnoj banci (KfW) da se podrže investicije u projekte sa prostora Zapadnog Balkana. Projekat se sprovodi u partnerstvu sa Komorskim investicionim forumom, uz podršku konsultanata za implementaciju programa.

RCF je sproveo Prvi poziv za podnošenje Izjava o zainteresovanosti koji je bio otvoren 2021. godine i doveo do selekcije 37 najuspješnijih projekata koji su predloženi za financiranje u iznosu od oko 15,4 milijuna eura u regionu Zapadnog Balkana.

Drugim pozivom RCF poziva konzorcije institucija stručnog obrazovanja i obuke i kompanija, koji nastoje da zajednički pripremaju i sprovode programe kooperativnog obrazovanja i obuke da se prijave i tako:
• doprinesu efikasnom rješavanju izazova koji se ogleda u nedostatku ljudskih resursa i strateški pristupe unapređenju kapaciteta,
• poboljšaju zapošljivost polaznika/maturanata i njihovu integraciju u tržište rada,m
• povećaju produktivnost i konkurentnost preduzeća kao rezultat suradnje sa obrazovnim ustanovama.

Drugi poziv za podnošenje Izjava o zainteresiranosti otvoren je do 14. travnja 2022. RCF prihvata prijave iz svih šest ekonomija Zapadnog Balkana kao i iz svih ekonomskih sektora.

Izjave o zainteresiranosti mogu podnijeti konzorciji obrazovnih ustanova i bar dvije kompanije koje zajednički pripremaju i sprovode programe kooperativnog obrazovanja. Konzorciji treba da budu predvođeni ustanovama koje pružaju stručno obrazovanje i obuku i sprovode programe koji vode ka sticanju nacionalno priznatih kvalifikacija.

Proces apliciranja za sredstva Regionalnog challenge fonda se odvija u dvije faze. Najprije konzorciji podnose Izjave o zainteresovanosti, a oni predselektovani nakon prve faze pripremaju i cjelokupne prijedloge projekata i detaljne planove investicija.

Informativna sesija za Bosnu i Hercegovinu, tokom koje će biti pojašnjeni detalji konkursa, uslovi prihvatljivosti, dozvoljeni troškovi i procedure apliciranja bit će održana 17. ožujka 2022. od 14.00. Zainteresirani se mogu prijaviti za sudjelovanje putem linka dostupnog ovdje.

Dodatne informacije o Drugom pozivu za podnošenje Izjava o zainteresiranosti, uključujući i Smjernice za zainteresirane aplikante, dostupni su na stranici www.rcf-wb6.org.

Izvor: komorabih.ba

© Copyright 2024 Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije.
All Rights Reserved.

Search