Tel: +387 39 703-100
Fax: +387 39 852-233

Fra Didaka Buntića 14.
88220 Široki Brijeg

URED VLADE ŽUPANIJE ZAPADNOHERCEGOVAČKE ZA EUROPSKE INTEGRACIJE ORGANIZIRA BICIKLISTIČKI DOGAĐAJ ,,FRANCISCANA“

Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije organizira biciklistički događaj koji započinje 08. rujna 2022. godine sa startom i ciljem u Širokom Brijegu, a završava 11. rujna 2022. godine na kojemu će sudionici bicikliranja obići franjevačke samostane i muzeje u Hercegovini, s ciljem promocije i razvoja novog kulturnoturističkog i cikloturističkog proizvoda pod imenom ,,FRANCISCANA“.

Planirani polazak sudionika je u 09:00 sati sa platoa ispred Franjevačkog samostana Uznesenja Blažene Djevice Marije (Kardinala Alojzija Stepinca 14, Široki Brijeg).

Franciscana je jedinstvena biciklistička ruta koja vas vodi kroz Franjevačke samostane u Bosni i Hercegovini i s njima povezanu kulturno-povijesnu baštinu. Franjevci su na prostorima Bosne i Hercegovine, Dalmacije i Slavonije prisutni još od 12og stoljeća. Pored dušobrižništva Franjevci su širili prosvjetu i kulturu i bili su jedini učitelji i začetnici prvih književnih i znanstvenih djela te čuvari kulturno-povijesne baštine. Franciscana vas uvodi u svijet franjevačkog reda i djelovanja Franjevaca u BiH kao čuvara kulturno-povijesne baštine.

Cilj projekta Franciscana je razviti tematsku biciklističku rutu koja će uvezivati sve Franjevačke samostane i s njima povezane muzeje u Bosni i Hercegovini i kroz koju će se na jedinstven način vrednovat kulturno-povijesna baština Hrvata u BiH. Kroz projekt će se razviti novi kulturno-turistički proizvod koji će doprinijeti afirmaciji i ostanku Hrvata u BiH, a posebno mladih koji će kroz ovaj kulturnoturistički proizvod prepoznati i poslovnu priliku.

Važnost ovog projekta proizlazi iz činjenice da su svi muzeji u Bosni i Hercegovini nastali i razvili se u okviru Franjevačkih samostana. Naime, prvi i najstariji muzej u Bosni i Hercegovini je muzej Humac u Ljubuškom koji se nalazi u sklopu Franjevačkog samostana na Humcu. Također, u ostalim gradovima u Bosni i Hercegovini razvili su se muzeji u sklopu Franjevačkih samostana a koji se svaki na svoj način posebni Franciscana uvezati će se sljedeće Franjevački samostani i muzeje u sklopu tih samostana: Franjevački samostan u Mostaru, Franjevački samostan u Međugorju, Muzej Humac i Galerija majka u Franjevačkom samostanu u Ljubuškom, Franjevački muzej i galerija Široki Brijeg, Franjevačka arheološka zbirka sv. Stjepan u Gorici-Sovićima u Grudama, Franjevački muzej „U kući oca mojega“ u Posušju, Franjevački muzej u Tomislavgradu „Fra Jozo Krizić“ u kojem se čuvaju ostaci prapovijesno slona pronađenog u Tomislavgradu te najveća slika Vlahe Buhovca „Isus prijatelj malenih“, Franjevački muzej i galerija Gorica Livno, Etnografski muzej u Franjevačkom samostanu Rama-Šćit, te Franjevačka kuća u Masnoj Luci.

© Copyright 2024 Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije.
All Rights Reserved.

Search