Tel: +387 39 703-100
Fax: +387 39 852-233

Fra Didaka Buntića 14.
88220 Široki Brijeg

MJERE, KORACI I POTICAJI ZA POBOLJŠANJE ENERGETSKE EFIKASNOSTI KOMPANIJA I DOMAĆINSTAVA

Od 70 milijuna eura koliko je Bosni i Hercegovini dostupno kroz Energetski paket podrške od Europske unije, oko jedne trećine će biti distribuirano kao podrška mikro, malim i srednjim poduzećima i domaćinstvima za poboljšanje energetske efikasnosti.

9e2f1929 8d0a 4fa5 9c4a 93599706b490eu energtska efikasnost vizual 768x375

Koje su potrebe za poboljšanjem energetske efikasnosti, kakve su prakse i iskustva takvih projekata u Bosni i Hercegovini i na koji način Europska unija podržava poduzeća, građane i institucije u BiH – važna su pitanja o kojima će se razgovarati tijekom stručne diskusije koju organizira Ured Europske unije u Bosni i Hercegovini u INTERA Tehnološkom Parku u Mostaru.

Na događaju će govoriti predstavnici Ureda Europske unije u Bosni i Hercegovini, predstavnici institucija vlasti, stručnjaci za energetsku efikasnost i predstavnici privatnog sektora koji su već proveli ovakve projekte.

Događaju je moguće prisustvovati u srijedu 15. ožujka 2023. godine od 16:00 do 17:30 sati, u dvorani Europa u INTERA Tehnološkom Parku u Mostaru.

Energetski paket podrške Europske unije Bosni i Hercegovini dolazi kao odgovor na značajan rast cijena za domaćinstva i poduzeća, uključujući račune za energente i osmišljen je da pomogne zemlji u suočavanju s trenutnim izazovima. Od 70 milijuna eura trenutne pomoći namijenjenih Bosni i Hercegovini, 50 milijuna eura je namijenjeno za ublažavanje efekta visokih cijena. Najugroženije obitelji trebale bi dobiti novčanu isplatu putem institucija socijalne zaštite u FBiH, RS i Brčko distriktu. Dodatnih 10 milijuna eura bit će isplaćeno za poboljšanje energetske efikasnosti 4.000 stambenih zgrada, dok je još 10 milijuna eura namijenjeno za oko 400 mikro, malih i srednjih poduzeća koja se suočavaju s izazovima uslijed energetske krize.

Europska komisija potpisala je i dostavila Bosni i Hercegovini Sporazum o financiranju Paketa energetske podrške u vrijednosti od 70 milijuna eura, a nadležne institucije u Bosni i Hercegovini su trenutno u procesu pripreme za potpis i očekuje se da BiH dobije pozitivnu ocjenu Europske komisije o napretku u implementaciji Akcijskog plana kojeg je Vijeće ministara BiH usvojilo u prosincu 2022. godine. U ovom Akcijskom planu navedene su mjere koje će domaće vlasti primijeniti kako bi iskoristile sredstva iz Paketa energetske podrške i omogućile energetsku tranziciju zemlje.

Izvor: https://www.mreza-mira.net/

© Copyright 2024 Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije.
All Rights Reserved.

Search