Tel: +387 39 703-100
Fax: +387 39 852-233

Fra Didaka Buntića 14.
88220 Široki Brijeg

U ŠIBENIKU ODRŽANA KONFERENCIJA O BUDUĆNOSTI INTERREGA U ORGANIZACIJI EUROPSKOG ODBORA REGIJA I SURADNJI S INTERACTOM TE HRVATSKIM PREDSJEDNIŠTVOM EUSAIR-A

Uoči EUSAIR foruma, sudionici su pozvali na povećanje financijskih sredstava i snažniju ulogu teritorijalne suradnje, posebno s obzirom na moguće proširenje Unije. Oko 150 milijuna europskih građana koji žive u pograničnim regijama glavni su korisnici projekata koji se provode u okviru Interrega, vodećeg programa Europske unije kojim se već gotovo 35 godina promiče teritorijalna suradnja preko regionalnih i nacionalnih granica.

Slika
 

Nedavne krize, kao što su upravljanje dolaskom migranata, pandemija bolesti COVID-19 i ruska agresija na Ukrajinu, donijele su nove i još neviđene izazove za sve europske regije, a posebno one pogranične, koje su najizloženije tim problemima. Rješenje često proizlazi iz oslanjanja na znanje i resurse s obje strane granice, a upravo kao potpora za to osmišljen je Interreg.
 U mišljenju o budućnosti kohezijske politike, koje je Odbor regija nedavno jednoglasno usvojio, lokalni i regionalni čelnici zatražili su proračun za regionalnu politiku za razdoblje nakon 2027. koji bi trebao biti barem jednak onome za razdoblje 2021. - 2027. u realnim vrijednostima, dok bi iznos za program Interreg trebalo povećati i on bi trebao predstavljati najmanje 8 % ukupnog iznosa. Time bi se omogućilo jačanje prekogranične suradnje, koja je bila usporena zbog ograničenja povezanih s bolešću COVID-19 i ruske agresije na Ukrajinu.
 
Više od 300 sudionika razmotrilo je načine kojima bi buduća teritorijalna suradnja mogla biti usmjerena na regionalne potrebe, zahvaljujući strateškoj viziji uz veću fleksibilnost, sinergiju, komplementarnost i lokalno osnaživanjeza brzo djelovanje.
Izražena stajališta doprinijet će daljnjem radu Odbora regija, posebno u vidu mišljenja o budućnosti europske teritorijalne suradnje nakon 2027. koje je trenutno u pripremi. Na konferenciji su ispred Ureda Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije sudjelovali ravnatelj Ivan Jurilj TE pomoćnice Ana Soldo i Ljubica Vranjković.


 Izvor: https://razvoj.gov.hr/

© Copyright 2024 Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije.
All Rights Reserved.

Search