Tel: +387 39 703-100
Fax: +387 39 852-233

Fra Didaka Buntića 14.
88220 Široki Brijeg

ČLANOVI ZAJEDNIČKE KOMISIJE ZA EUROPSKE INTEGRACIJE PSBIH SUDJELUJU U PODGORICI NA 19. SASTANKU COSAP-A

Predsjedavajući Zajedničke komisije za europske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Zdenko Ćosić, zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije Dženan Đonlagić i član Zajedničke komisije Branislav Borenović sudjeluju na 19. sastanku Konferencije parlamentarnih odbora/komisija za europske integracije/poslove država Jugoistočne Europe obuhvaćenih procesom stabilizacije i pridruživanja (COSAP), koji se održava u Podgorici.

130524 del psbih cosap

Na sastanku, kojeg je, uz podršku Njemačke organizacije za međunarodnu suradnju (GIZ) i Regionalnog vijeća za suradnju (RCC), organizirao Odbor za europske integracije Skupštine Crne Gore, razmijenjena su mišljenja i stavovi o novoj perspektivi Europske unije (EU) i utjecaju geopolitičkih okolnosti na politiku proširenja, kao i o pitanju regionalne suradnje i ekonomskog povezivanja država u regionu.

Sastanak COSAP-a u Podgorici, na kome su, po prvi put, sudjelovali i predstavnici država Istočnog partnerstva, uvodnim izlaganjima otvorili su potpredsjednik Skupštine Crne Gore Boris Pejović, predsjednik Odbora za europske integracije Skupštine Crne Gore Ivan Vuković, šefica Delegacije EU u Crnoj Gori ambasadorica Oana Cristina Popa, ministrica europskih poslova u Vladi Crne Gore Maida Gorčević i politički direktor u RCC-u Amer Kapetanović.

Sudionici 19. sastanka COSAP-a usvojili su i zajedničku izjavu u kojoj su pozdravili podršku EU intenziviranju procesa integracije Zapadnog Balkana i obnovljeni fokus na politiku proširenja u okviru belgijskog predsjedavanja Vijećem EU. U tom kontekstu, pozdravili su i prioritete belgijskog predsjedavanja Vijećem EU, kojima se daje aktivna podrška suradnji i jačanju veza EU sa aspirantima za članstvo.

Pozdravljene su i zajedničke deklaracije usvojene na samitima EU - Zapadni Balkan, koji su održani u Tirani 6. prosinca 2022. i Briselu 13. prosinca 2023. Sudionici 19. sastanka COSAP-a ove deklaracije ocijenili su kao potvrdu europske perspektive Zapadnog Balkana i posvećenosti integraciji regiona u EU, s ciljem ostvarenja vizije jake, stabilne i ujedinjene Europe.

Sudionici sastanka COSAP-a također su posebno pozdravili Plan rasta Europske komisije za Zapadni Balkan i šest milijardi eura podrške, koja ima za cilj brže približavanje Zapadnog Balkana jedinstvenom europskom tržištu, ekonomsku integraciju regije, ubrzanje provođenja temeljnih reformi i dodatnu financijsku pomoć. S tim u vezi, naglasili su značaj Berlinskog procesa, posebno njegove parlamentarne dimenzije, te istaknuli potrebu da se razmotri mogućnost formaliziranja parlamentarne dimenzije spomenute inicijative. Ocijenili su da bi direktnije uključivanje parlamenata u Berlinski proces dodatno unaprijedilo njihovu nadzornu ulogu i doprinijelo jačanju međusobne suradnje i političke stabilnosti u regiji Zapadnog Balkana.

Ukazali su i na potrebu intenzivnije suradnje odbora /komisija za europske integracije/poslove parlamenata u regiji, s ciljem koordinirane promocije vrijednosti EU, razmjene informacija i pružanja međusobne pomoći u svladavanju zajedničkih izazova na putu prema članstvu u EU.

Izvor: https://www.parlament.ba/

© Copyright 2024 Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije.
All Rights Reserved.

Search