Tel: +387 39 703-100
Fax: +387 39 852-233

Fra Didaka Buntića 14.
88220 Široki Brijeg

DESETI PROŠIRENI POZIV ZA DOSTAVLJANJE APLIKACIJA ZA SUFINANCIRANJE INVESTICIJSKIH PROJEKATA PUTEM INVESTICIJSKOG OKVIRA ZA ZAPADNI BALKAN

Direkcija za europske integracije obavještava sve zainteresirane korisnike da je otvoren deseti produženi poziv za podnošenje prijava za sufinanciranje investicijskih projekata kroz Investicijski okvir za Zapadni Balkan (WBIF), koji će se financirati iz Instrumenta za reforme i rast (eng. Reform i Growth Facility- RGF), koji se odnosi na Plan rasta za Zapadni Balkan.

Poziv uključuje i dodatni manji iznos sredstava iz fonda bilateralnih donatora za financiranje odabranih projekata koji nisu prihvatljivi za financiranje iz sredstava RGF-a.

Poziv za financiranje RGF-a otvoren je za prijave iz sljedećih WBIF sektora u ključnim područjima intervencije: 

1)  Održivi promet - obnova postojeće i izgradnja nove otporne i pametne prometne infrastrukture na glavnoj željezničkoj mreži TEN-T; sanacija postojeće i izgradnja nove otporne i pametne prometne infrastrukture na osnovnoj cestovnoj mreži TEN-T; sanacija postojeće i izgradnja nove otporne i pametne prometne infrastrukture na preostalim prioritetima unutar EIP-a vodećih projekata 1, 2 i 3.

2)  Čista energija - projekti prijenosa električne energije koji mogu pridonijeti integraciji tržišta, održivosti i sigurnosti opskrbe; skladišta energije koja omogućuju ubrzanu primjenu obnovljivih izvora energije; sanacija postojećih hidroelektrana, inovativni obnovljivi izvori energije za proizvodnju toplinskih sustava; niskougljični prijelaz; digitalizacija prijenosnih i distribucijskih mreža/sustava energije.

3)  Digitalna budućnost - digitalna infrastruktura (brza i sigurna širokopojasna veza za javnu upravu, kućanstva, poduzeća, obrazovanje, zdravstvo itd.). Potrebno je osigurati punu usklađenost s EU-ovim skupom alata za 5G kibersigurnost i tehnološku neutralnost. Podatkovni centri, kako bi se osigurala cyber otpornost.

4)  Razvoj ljudskog kapitala - poboljšanje energetske učinkovitosti i digitalizacija infrastrukture u obrazovanju i zdravstvu; ulaganja u izgradnju/rehabilitaciju i/ili proširenje infrastrukture vezane uz razvoj ljudskog kapitala ako izravno doprinose reformama iz Reformske agende.

Rok za podnošenje prvog nacrta prijava Direkciji za europske integracije je 1. kolovoza 2024. godine.

Osnovne informacije o pozivu, područja djelovanja, kriteriji u svakom od područja djelovanja, postoci sufinanciranja i ostali potrebni podaci navedeni su u dokumentu Informacije o kriterijima prihvatljivosti za produženi deseti WBIF poziv koji se nalazi u prijavnom paketu.

Prilikom izrade projektnih prijedloga posebnu pozornost treba obratiti na:

-  da su projektni prijedlozi povezani s Ekonomskim i investicijskim planom za Zapadni Balkan (EIP), odnosno s EIP Flagshipom (ili da spadaju u djelokrug EIP Flagship programa) 

-  o postojanju usvojenih relevantnih državnih sektorskih strateških dokumenata.

Podsjećamo da su osnovni uvjeti za prijavu na WBIF sljedeći:

  • Uz zahtjev za dodjelu grant sredstava potrebno je priložiti kreditni aranžman (koji je u fazi pregovora ili je već zaključen) između BiH i jedne od međunarodnih financijskih institucija uključenih u WBIF (Europska banka za obnovu i razvoj - EBRD, Europska investicijska banka). - EIB, Razvojna banka Vijeća Europe - CEB, Razvojna banka SR Njemačke - KfW, Svjetska banka i Francuska razvojna agencija - AFD), uz razmatranje financijskih mogućnosti podnositelja zahtjeva za zaduživanje u budućnosti. 
  • Spomenuta vodeća međunarodna financijska institucija mora izraziti interes/podršku za predloženi projekt i biti konzultirana tijekom pripreme prijave za dodjelu bespovratnih sredstava.
  • Zbog financijskih obveza koje se stvaraju potrebno je uključiti nadležna ministarstva financija prilikom prijave za mogućnost zaduživanja vezano uz predloženi projekt (ako se radi o novom zaduženju).

Pojedinosti o načinu prijave i smjernice, uključujući format prijave za bespovratna sredstva, mogu se pronaći u prijavnom paketu.

Detaljnije informacije o prijavi na Investicijski okvir za Zapadni Balkan možete dobiti putem web stranice https://www.wbif.eu/about/how-apply-wbif-grant

Izvor: https://www.dei.gov.ba/

© Copyright 2024 Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije.
All Rights Reserved.

Search