Tel: +387 39 703-100
Fax: +387 39 852-233

Fra Didaka Buntića 14.
88220 Široki Brijeg

U ŠIROKOM BRIJEGU ODRŽAN DVODNEVNI FORUM ZA MLADE “MLADI KROZ GRANICE”

Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije u suradnji s Regionalnom razvojnom agencijom Dubrovačko-neretvanske županije DUNEA organizirao je u Širokom Brijegu od 9. do 10. listopada 2024. godine održavanje foruma za mlade “Mladi kroz granice“.

Photo1

Forumu je ranije prethodilo održavanje obuka „Jačanje kapaciteta mladih za pisanje i provedbu projekta u Županiji Zapadnohercegovačkoj“ kroz projekt “Povezivanje perspektiva: Mladi kroz granice”, koji je vrijedan 28.995,41 eura.

Prvoga dana foruma “Mladi kroz granice” nazočnima su se obratili ravnatelj ureda Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije, Ivan Jurilj, predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke, Predrag Čović i ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i športa Daniela Perić.

Ravnatelj Jurilj je u svom obraćanju naglasio važnost Županije Zapadnohercegovačke kao središta kulturnog i društvenog života s obzirom da se u gradovima i općinama ŽZH održavaju i filmski i jazz festival, kao i Dani Antuna Branka Šimića i druge kulturne manifestacije što ŽZH uzdiže kulturno i tradicijski. Ravnatelj je izrazio nadu da će forum “Mladi kroz granice” usmjeriti mlade u tom dijelu, što je ujedno i cilj foruma. Poručio je da su ravnatelji, nastavnici i mladi stup društva, naglašavajući važnost znanja koje im nitko ne može oduzeti. Ideja foruma je da se potakne znanje na jedan vaninstitucionalan način i da mladi posjetom festivala, projekcija i foruma steknu nova znanja. Tijekom foruma "Mladi kroz granice" izložene su i najbolje ocijenjene projektne ideje polaznika prethodno održanih "Obuka za jačanje kapaciteta mladih za pisanje i provedbu projekta u Županiji Zapadnohercegovačkoj", dok su predstavnici Europe Direct-a Dubrovačko- neretvanske županije održali prezentaciju kojom su prisutnima približili zadaće i aktivnosti Europe Direct-a u DNŽ.

PHOTO2

Predsjednik Čović je u svom govoru također naglasio važnost učenja i znanja, poručivši mladima da je znanje jedino što istinski daje slobodu. Uz važnost ulaganja u znanje, predsjednik Čović je naveo   donošenje odluka kao ključnu stvar u životu jer se svaka odluka može smatrati dobrom, ako se iz nje mnogo toga može naučiti. Predsjednik je izrazio iznimnu vjeru u mlade ljude koji će kreirajući nove situacije, svojim trudom, radom, učenjem i djelovanjem stvarati povijest i društvo koje je bolje od onoga koje je prethodilo. Predsjednik je također naglasio da nas povijest uči kako trebamo unositi promijene, a Vlada ŽZH je odlučila unositi promijene na bolje, počevši od sustava školstva koje je stup i budućnost našeg društva. Ako ne budemo unosili promijene, nećemo ostvariti rezultate. Predsjednik je posebno pozdravio želju mladih koji su voljni učiti, usvajati nova znanja i vještine te jednoga dana primijeniti stečena znanja u praksi.

Photo3

Ministrica Perić je u svom obraćanju pozdravila svaki oblik obrazovanja, naglašavajući da je uz formalan način obrazovanja važno sudjelovanje mladih i na neformalnim načinima kao što je forum “Mladi kroz granice”. Ministrica je naglasila da je cilj da kroz forum mladi nauče što više novih stavri koje će moći primijeniti u svom budućem životu te da sve ono što nauče prenesu kolegicama i kolegama u nižim razredima.

Screenshot 20241010 191414 Gallery

U sklopu foruma “Mladi kroz granice” i Mediteran Film Festivala, istoga dana je u Narodnoj knjižnici u Širokom Brijegu hrvatski umjetnički fotograf fotograf Stephan Lupino održao radionicu o temi” Art fotografija u digitalno vrijeme”. Kraj prvog dana foruma obilježen je otvaranjem 25. Mediteran Film Festivala.

photoL

Drugi dan foruma “Mladi kroz granice” započeo je posjetom Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu i predavanjem hrvatskog i crnogorskog slikara i književnika Dimitrija Popovića, jednog od najznačajnijih umjetnika s ovih prostora, koji je izlagao sa Salvadorom Dalijem i drugim velikim suvremenim umjetnicima. Kroz razgovor s dekanom Akademije likovnih umjetnosti prof. dr. sc. Svetislavom Cvetkovićem, Dimitrije Popović je mladima je približio svijet umjetnosti. 

Screenshot 20241010 200010 Gallery

Screenshot 20241010 191512 Gallery

Nakon predavanja su u Zavodu Svete obitelji održane interaktivne radionice. Prvu radionicu “Komunikacijske vještine i poslovni bonton i njihovo korištenje u apliciranju za sredstva EU koju je održala Josipa Terzić Rezić, a radionice “Kako projektnu ideju pretvoriti u projektni prijedlog i “Preporuke za pisanje i provedbu projekata” je održala Ana Soldo.

photoj

Screenshot 20241010 193306 Gallery

Kraj drugog dana i foruma “Mladi kroz granice” obilježilo je predavanje na temu “ Utjecaj glazbe na filmsku industriju” koju je održao Tony Mandich koji je surađivao s najvećim pop-rock zvijezdama i bio trideset godina potpredsjednik diskografske kuće Atlantic Records.

slika2

Projekt “Mladi kroz granice” je financiran sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije iz Programa prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine za 2024. godinu.  Glavni cilj projekta je prekogranično umrežavanje te razmjene znanja i iskustava u regionalnom razvoju i provedbi razvojnih projekata kroz organiziranje različitih edukativnih i trening programa za mlade.

                                                                                                

                                                                                                    

© Copyright 2024 Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije.
All Rights Reserved.

Search