Tel: +387 39 703-100
Fax: +387 39 852-233

Fra Didaka Buntića 14.
88220 Široki Brijeg

Održan sastanak Županijskog odbora za razvitak ŽZH

Photo ŽOR4 370 x 278

 U hotelu "Bigeste" u Ljubuškom je danas, 10. srpnja 2018. godine, u organizaciji Ureda Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije održan sastanak Županijskog odbora za razvitak Županije Zapadnohercegovačke u novom sazivu. Naime, Županijski odbor za razvitak (ŽOR) za provedbu Strategije razvitka Županije Zapadnohercegovačke je savjetodavno i operativno tijelo u procesu upravljanja razvitkom, kojeg čine 31 član iz tijela županijske uprave, jedinica lokalne samouprave, kao i nevladinog i privatnog sektora u Županiji Zapadnohercegovačkoj. Više o zadacima i ulozi navedenog tijela te o članovima možete pronaći na službenoj web stranici Ureda Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije www.eui-zzh.ba

Na prvom dijelu sastanka, prisutnima se uvodno obratio ravnatelj Ureda Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije izrazivši zadovoljstvo novim proširenim sazivom Županijskog odbora za razvitak ŽZH, nakon čega je uslijedilo kratko predstavljanje članova. Istaknuo je da je Županija Zapadnohercegovačka napravila iskorak u razvojnim procesima u državi što dokazuje činjenica da je ona prva županija u Federaciji BiH koja je donijela strategiju razvoja za razdoblje do 2020. godine izrađenu prema Metodologiji za integrirano planiranje lokalnog razvoja ili MIPRO metodologiji, u kojoj je upravo jedan od strateških ciljeva stvoriti ekonomski jaku županiju s konkurentnim malim i srednjim poduzećima te povoljnom klimom za strana ulaganja, što se velikim dijelom već realizira kroz brojne projekte koje provode općine, grad, županijska razvojna agencija, i dr. Također je napomenuo da je naša županija prema službenim statističkim podacima već nekoliko godina zaredom druga najrazvijenija županija u Federaciji BiH, što je prikazao predstavljanjem nacrta Izvještaja o razvoju ŽZH za 2017. godinu, koji prikazuje stanje razvijenosti županije u prethodnoj godini s time da su također prikazani trendovi u odnosu na prethodne tri  godine, tj. od 2015. do 2017. godine . Cilj prezentiranja navedenog dokumenta je upoznavanje članova Županijskog odbora za razvitak kako bi isti mogao biti dopunjen uz njihove eventualne savjete i preporuke, te nakon finaliziranja i potrebne zakonske procedure objavljen na našoj službenoj web stranici.

Photo ŽOR1 1024 x 768

Drugi dio sastanka je protekao u predstavljanju procesa izrade strateških dokumenata u Županiji Zapadnohercegovačkoj u području turizma, ruralnog razvoja te poljoprivrede, kao i novog projekta Europske unije EU4Business. Projekt, ukupne vrijednosti 16,1 milion eura namijenjenih za podršku razvoja privatnog sektora u BiH, je predstavio gospodin Nasir Nalić, predstavnik Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP) u Bosni i Hercegovini. Riječ je o vrlo ambicioznom projektu u koji je Europska unija uložila 15 miliona eura, a Njemačka 1,1 milion eura, koji ima za cilj da osnaži mala i srednja poduzeća na lokalnom nivou. Sredstva će biti usmjerena podršci izvozno-orijentiranom sektoru, poljoprivredno-prehrambenom sektoru, sektoru turizma te poduzetništva. Trajanje projekta je 48 mjeseci, odnosno do ožujka 2022. godine, a implementatori projekta su GIZ, UNDP i Međunarodna organizacija rada  (ILO). Naveo je da direktni korisnici programa mogu biti pojedinačna poduzeća, poljoprivrednici, poduzetnici i ljudi koji tek pokreću poslove, ali i različite organizacije u oblasti istraživačkog rada koje se konkretno bave razvojem poduzetništva. Podrška će biti omogućena putem javnih poziva za dostavljanje projektnih prijedloga pa je savjetovao svim prisutnima da prate iste kako bi se mogli prijaviti.

Photo ŽOR2 1024 x 768

© Copyright 2024 Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije.
All Rights Reserved.

Search