Tel: +387 39 703-100
Fax: +387 39 852-233

Fra Didaka Buntića 14.
88220 Široki Brijeg

Održana 10. sjednica Vijeća za razvojno planiranje i upravljanje razvojem u Županiji Zapadnohercegovačkoj

U petak, 21. svibnja 2021. godine, u hotelu Bigeste u Ljubuškom, održana je 10. sjednica Vijeća za razvojno planiranje i upravljanje razvojem u Županiji Zapadnohercegovačkoj, čiji su članovi predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke, ministri financija i gospodarstva Županije Zapadnohercegovačke, gradonačelnici Širokog Brijega i Ljubuškog i načelnici Posušja i Gruda.

Sjednici se pridružio i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša u Županiji Zapadnohercegovačkoj, gosp. Miroslav Ramljak, zbog jedne od važnijih tema o kojima se razgovaralo, a to je pitanje upravljanja otpadom u Županiji Zapadnohercegovačkoj.

Naime zbog nemogućnosti odlaganja otpada na deponiju Uborak, koja je bila regionalno odlagalište otpada između ostalog i Županije Zapadnohercegovačke, članovi Vijeća i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša razgovarali su o pronalasku kratkoročnog i dugoročnog rješenja upravljanja otpadom. Zaključeno je da spalionica otpada, koja je bila spominjana kao jedno od rješenja ovog problema na prošlim sastancima vezanim za ovu temu, nije održiva s obzirom na količinu otpada u Županiji Zapadnohercegovačkoj.  Kako bi se riješio ovaj problem u županiji, članovi vijeća su se složili da je potrebna hitna organizacija sastanka sa ministricom okoliša i turizma u FBiH, kao i sa čelnim ljudima deponije Uborak i deponije u Livnu. Također, potrebno je provoditi kampanje i educirati stanovništvo o ovoj temi, jer jedno od spominjanih rješenja je i lokalna deponija, koja je trenutno nemoguća zbog nepostojanja povoljne lokacije i otpora lokalnog stanovništva.

U drugom djelu sjednice, razgovaralo se o zajedničkoj promociji i prezentaciji Županije Zapadnohercegovačke u turističke svrhe. Na prethodnoj sjednici je predstavljena ideja o promociji županije, koja je uključivala posjetu inozemnih turoperatera s kojima bi bilo moguće ostvariti suradnju, no ona nije realizirana zbog nepovoljne epidemiološke situacije prethodnih mjeseci. Zaključeno je da će, zbog nepostojanja turističke zajednice,  Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije biti koordinator pri izradi formalne promotivne stranice Županije Zapadnohercegovačke. Web stranica bi predstavljala jednu platformu koja bi uključivala općine i gradove u Županiji Zapadnohercegovačkoj. Također u vidu je i izrada dokumentarnog filma koji će služiti kao promidžba županije u turističke svrhe.

© Copyright 2024 Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije.
All Rights Reserved.

Search