Tel: +387 39 703-100
Fax: +387 39 852-233

Fra Didaka Buntića 14.
88220 Široki Brijeg

ZAVRŠEN POLITIČKI DIJALOG NA VISOKOM NIVOU O REFORMI JAVNE UPRAVE IZMEĐU EU I BIH

Upravljane javnim financijama i funkcionalna javna uprava, izgradnja profesionalne državne službe i usklađivanje zakonodavstva o državnoj službi u BiH bile su teme političkog dijaloga na visokom nivou u okviru šestog sastanka Posebne grupe za reformu javne uprave između EU i BiH, a koji se održao jučer u hibridnom formatu.

Političkim dijalogom u ime BiH je presjedavao ministar pravde BiH Davor Bunoza, a u ime EU je kopredsjedavao Vassilis Maragos iz Europske komisije.

Europska komisija je pozdravila usvajanje Strategije upravljanja javnim financijama u BiH 2021-2025, čime je napravljen iskorak u realizaciji prioriteta broj 14 iz Mišljenja i stvorena pretpostavka za korištenje budžetske podrške EU. Delegacija BiH je informirala da je produžen rok važenja Strategijskog okvira za reformu javne uprave i Akcijskog plana do 2027. godine, čime je provedena preporuka iz Izvještaja Komisije o BiH za 2022. godinu.

Europska komisija očekuje da vlasti u BiH u narednom periodu u fokus stave revidiranje postojećeg Akcijskog plana za reformu javne uprave, uspostavu funkcionalne koordinacijske strukture s političkim tijelom za donošenje odluka, veće financijsko vlasništvo i održivost reforme javne uprave te usklađivanje zakona o državnoj službi s načelom zasluge. Komisija je izrazila spremnost da podrži daljnju reformu javne uprave u BiH.

Inače, šesti sastanak Posebne grupe za reformu javne uprave je prvi sastanak ovog tijela nakon što je BiH dobila status kandidatkinje krajem prošle godine, a treći na kojem se o reformi javne uprave uz tehničku govori i na političkom nivou. Ovo je prilika da se na ministarskom i tehničkom nivou u fokus diskusije s Europskom komisijom stave aktivnosti vezane za realizaciju jednog od 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja i preporuka s prethodnih sastanaka Posebne grupe, a što je od posebnog značaja sada kad je BiH država kandidatkinja i time odgovornost institucija u BiH još i veća.

Izvor: https://www.dei.gov.ba/

© Copyright 2024 Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije.
All Rights Reserved.

Search