Tel: +387 39 703-100
Fax: +387 39 852-233

Fra Didaka Buntića 14.
88220 Široki Brijeg

ZAVRŠEN DIJALOG NA TEHNIČKOM NIVOU O REFORMI JAVNE UPRAVE

U nastavku drugog dijela šestog sastanka Posebne grupe za reformu javne uprave između EU i BiH, koji je održan jučer u hibridnom formatu, razgovarano je na tehničkom nivou o provođenju Strategije i Akcijskog plana za refomu javne uprave u BiH, državnoj službi i upravljanju ljudskim potencijalima, te načelu odgovornosti.

Dijalogom na tehničkom nivou o reformi javne uprave je u ime BiH predsjedavao Dragan Ćuzulan, koordinator za reformu javne uprave, a u ime EU kopredsjedavala je Nisida Gjoksi iz Europske komisije.

Komisija je istaknula kako je potrebno žurno revidirati Akcijski plan za RJU za period 2023-2027. i osigurati redovno godišnje praćenje i izvještavanje o provođenju Strategijskog okvira kao i da se do kraja ljeta održi sastanak političkog tijela koje će usmjeravati reformu javne uprave.

Delegacija BiH je informirala Komisiju o uspostavljanju Pravnog informacijskog sustava koji je prvi IT alat za usklađivanje zakonodavstva s acquisem u BiH i za koji je planirano da u upotrebi bude do kraja godine, te o poduzetim aktivnostima na izradi Programa integriranja koji je zahtjev iz 14 ključnih prioriteta. Također, delegacija BiH je informirala Komisiju da je utvrđen i dostavljen u parlamentarnu proceduru Prijedloga zakona o slobodi pristupa informacijama na nivou institucija BiH.

Podsjećamo, ranije je danas u okviru šestog sastanka Posebne grupe za reformu javne uprave između EU i BiH održan i dijalog na političkom nivou, a kojim je u ime BiH predsjedavao Davor Bunoza, ministar pravde BiH.

Inače, šesti sastanak Posebne grupe za reformu javne uprave je prvi sastanak ovog tijela nakon što je BiH dobila status kandidata, a treći na kojem se o reformi javne uprave razgovara na političkom i tehničkom nivou.

Izvor: https://www.dei.gov.ba/

© Copyright 2024 Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije.
All Rights Reserved.

Search