Tel: +387 39 703-100
Fax: +387 39 852-233

Fra Didaka Buntića 14.
88220 Široki Brijeg

ZAPOČEO „YOUTH FORUM WEST HERZEGOVINA " - "MLADI, ZELENI I USPJEŠNI“- MLADI IZ ŽUPANIJE ZAPADNOHERCEGOVAČKE DOBILI PRILIKU ZA RAZMJENU ZNANJA I ISKUSTAVA SA INSTITUCIJAMA I VRŠNJACIMA DILJEM BIH

Danas je na Blidinju započeo trodnevni događaj „Youth Forum West Herzegovina“ - "Mladi, zeleni i uspješni" koji je okupio preko 100 mladih iz Županije Zapadnohercegovačke i ostalih bh. zajednica, predstavnike županijskih i federalnih institucija, te međunarodne zajednice. Događaj koji organiziraju Međunarodna organizacija za migracije u Bosni i Hercegovini i Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije uz podršku Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa ŽZH i Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša ŽZH, za cilj ima umrežiti mlade ove županije sa institucijama i vršnjacima diljem BiH.

Započeo Youth Forum West Herzegovina 2

Na početku događaja, mladima se obratio Ivan Jurilj, ravnatelj Ureda Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije, koji je istaknuo važnost suradnje mladih i stručnjaka koji se bave pitanjima mladih.

„Ovo je jedan od redovitih godišnjih foruma koje organizira Ured za europske integracije i ove godine tema foruma su mladi. Stoga imamo sreću i priliku da ove godine forum organiziramo sa Međunarodnom organizacijom za migracije u Bosni i Hercegovini, kroz njihov BHRI projekt i da ujedinimo naša zajednička nastojanja s fokusom na mlade. Cilj nam je okupiti završne razrede srednjih škola iz Županije Zapadnohercegovačke i to sa posebnom temom koja je aktualna za sve nas i za sve generacije, a to je zaštita okoliša i uloga mladih u cijeloj ovoj priči“, naglasio je Ivan Jurilj, ravnatelj Ureda Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije.

„Youth Forum West Herzegovina“ fokusirat će se na prilike i mogućnosti za mlade, kao i na umrežavanje institucija i mladih iz Zapadnohercegovačke i ostalih zajednica u BiH. Kroz trodnevni program mladi će imati priliku razgovarati o važnosti omladinskog aktivizma u Bosni i Hercegovini, oblicima institucionalne podrške mladima, ekološkom aktivizmu te različitim oblicima umjetnosti kao alatu u radu sa mladima. Događaj se organizira u okviru „Bosnia and Herzegovina Resilience Initative“ projekta kojeg implementira Međunarodna organizacija za migracije u Bosni i Hercegovini (IOM), a financira Austrijska razvojna suradnja.

Započeo Youth Forum West Herzegovina 3 kopija

„Mladi su ti koji su u središtu današnjeg događaja. Motivirani i angažirani mladi potrebni su više nego ikada kako bismo odgovorili na današnje izazove u BiH, kao što su „odljev mozgova“, rastući ekstremizam, govor mržnje i fenomen lažnih vijesti. Osim toga, bitne su jake i pouzdane mreže koje sežu izvan etničke pripadnosti, vjere i zajednice. IOM-ov projekt koji financira Austrijska razvojna suradnja radi na tome spajanju: podržava mlade da razviju vještine koje su im potrebne, istovremeno pomažući u stvaranju trajnih mreža između njih i lokalnih vlasti. Kroz podršku Austrijske razvojne agencije (ADA) BHRI projekt je u posljednjih godinu i pol dana podržao i povezao preko 2300 mladih širom BiH“, istaknuo, Dominik Urak, zamjenik ambasadorice Austrijske ambasade u Bosni i Hercegovini.

IOM BiH je, uz potporu raznih donatora u proteklih 6 godina, kroz BHRI projekt uložio više od 15 milijuna dolara s ciljem osnaživanja mreže lokalnih mladih aktivista i nositelja promjena. Podržavanjem zagovaračkih procesa i pružanjem potpore incijativama u lokalnim zajednicama, IOM BiH kontinuirano radi na promicanju pozitivnih narativa, te sudjelovanja mladih u demokratskim procesima i jačanju povjerenja i suradnje mladih s lokalnim institucijama. Samo kroz BHRI projekt, IOM BiH je u proteklom razdoblju podržao 278 projekata u lokalnim zajednicama. U nekim od aktivnosti sudjelovale su i zajednice na području Županije Zapadnohercegovačke, a između ostalog implementirane su aktivnosti kao što su obnova Centra za mlade – Atomsko sklonište u Posušju i razmjena kazališnih grupa mladih iz Srednje Bosne i Ljubuškog.

Započeo Youth Forum West Herzegovina 1

„Naša postignuća, posebno kroz BHRI projekt, pokazuju transformativni potencijal i utjecaj zajedničkih napora mladih. Od uspješnih projekata do značajnih partnerstava s lokalnim vlastima i građanskim organizacijama, svjedoci smo pozitivnih promjena u politikama, uslugama i mogućnostima za mlade u različitim zajednicama. IOM BiH je imao privilegiju raditi s izvrsnim mladim ljudima u Posušju, Ljubuškom, Grudama i Širokom Brijegu, od aktivista i organizacija do srednjoškolaca, podupirući obnovu prostora za mlade, brojne kulturne aktivnosti i razmjene“, rekla je, Laura Lungarotti, šefica misije IOM-a u BiH i koordinatorica Međunarodne organizacije za migracije (IOM) za Zapadni Balkan.

Na događaju će danas i u narednim danima biti prezentirane lokalne inicijative mladih, a neke od njih će financirati Županija Zapadnohercegovačka sa nadležnim ministarstvima i partnerima. Tokom panel diskusija govorit će se i o važnosti aktivizma i angažmana mladih te institucionalnoj potpori mladima u Bosni i Hercegovini.

Ana Soldo

„Budući da su organizatori pripremili dobar program, očekujemo usvajanje novih znanja o zaštiti okoliša i prirode, podizanje razine svijesti o ekologiji, i primjenu usvojenih znanja. Veselim se druženju i stvaranju novih poznanstava koje će ojačati našu socijalnu mrežu“, rekla je Katarina Iličić, jedna od sudionica današnjeg foruma. „Kroz formalno obrazovanje nemamo se često priliku susretati sa ovakvim događajima i stručnjacima iz prakse i jako mi je drago da smo došli ovdje i da učimo i družimo u ova tri dana“, dodala je Martina Bešlić iz Posušja.

Započeo Youth Forum West Herzegovina 3

„Youth Forum West Herzegovina“ prilika je da se mladi upoznaju i sa ekološkim aktivizmom mladih u Bosni i Hercegovini i Županiji Zapadnohercegovačkoj kao i konceptom održive mode kroz No Nation Fashion brand. Trodnevni forum završava upoznavanjem sudionika sa Zakonom o mladima i korištenjem kazališta i ulične umjetnosti u aktivizmu mladih.

© Copyright 2024 Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije.
All Rights Reserved.

Search