Tel: +387 39 703-100
Fax: +387 39 852-233

Fra Didaka Buntića 14.
88220 Široki Brijeg

Komisija predstavlja novi Plan rasta za Zapadni Balkan, uključujući 6 milijardi eura bespovratnih sredstava i zajmova za ubrzanje ekonomske konvergencije s EU-om

Europska komisija usvojila je novi Plan rasta za Zapadni Balkan, s ciljem donošenja nekih od prednosti članstva u regiju prije pristupanja, poticanja gospodarskog rasta i ubrzavanja prijeko potrebne socio-ekonomske konvergencije. 

Cilj bi trebao biti omogućiti partnerima da ubrzaju reforme i ulaganja kako bi se značajno ubrzao proces proširenja i rast njihovih gospodarstava. U tu svrhu predložen je novi instrument za reforme i rast od 6 milijardi eura za zapadni Balkan za razdoblje 2024.-2027. Isplate će se dogoditi tek nakon ispunjenja dogovorenih reformi.

Novi Plan rasta za Zapadni Balkan temelji se na četiri stupa , čiji je cilj:

  1. Jačanje gospodarske integracije s jedinstvenim tržištem Europske unije , podložno usklađivanju Zapadnog Balkana s pravilima jedinstvenog tržišta i otvaranjem relevantnih sektora i područja za sve njihove susjede u isto vrijeme, u skladu sa Zajedničkim regionalnim tržištem. Predlaže se sedam prioritetnih radnji:
  1. Slobodno kretanje roba;
  2. Slobodno kretanje usluga i radnika;
  3. Pristup jedinstvenom području plaćanja u eurima (SEPA);
  4. Olakšavanje cestovnog prometa;
  5. Integracija i dekarbonizacija energetskih tržišta;
  6. Jedinstveno digitalno tržište;
  7. Integracija u industrijske opskrbne lance.
  1. Poticanje ekonomske integracije unutar Zapadnog Balkana kroz Zajedničko regionalno tržište , temeljeno na pravilima i standardima EU-a, što bi potencijalno moglo dodati 10% njihovim gospodarstvima;
  2. Ubrzavanje temeljnih reformi , uključujući klaster temelja, potpora putu Zapadnog Balkana prema članstvu u EU-u, poboljšanje održivog gospodarskog rasta, uključujući privlačenje stranih ulaganja i jačanje regionalne stabilnosti;
  3. Povećanje financijske pomoći za potporu reformama putem Instrumenta za reforme i rast za Zapadni Balkan za razdoblje 2024.-2027. , prijedlog novog instrumenta u vrijednosti od 6 milijardi eura, koji se sastoji od 2 milijarde eura u bespovratnim sredstvima i 4 milijarde eura u koncesijskim zajmovima, s plaćanjem uvjetovanim ispunjavanjem specifičnih društveno-ekonomskih i temeljnih reformi od strane partnera Zapadnog Balkana.

Kao dio Plana rasta, svaki partner sa Zapadnog Balkana bit će pozvan da pripremi Agendu reformi na temelju postojećih preporuka uključujući godišnji paket proširenja i programe ekonomskih reformi zemalja (ERP). Ovu Agendu reformi konzultirat će Komisija, ocijeniti i usvojiti.

Predsjednica Europske komisije Ursula  von der Leyen izjavila je: „Današnjim usvajanjem novog Plana rasta za Zapadni Balkan, vrijednog 6 milijardi eura, približavamo gospodarstva Zapadnog Balkana EU-u. Potencijal ovog Plana rasta je izniman. Ovaj Plan rasta mogao bi udvostručiti gospodarstvo Zapadnog Balkana u sljedećih 10 godina. Svojom kombinacijom reformi i ulaganja omogućit će Zapadnom Balkanu da uskoro ima koristi od ključnih područja našeg jedinstvenog tržišta, uključujući slobodno kretanje robe, usluga i radnika, jedinstveno područje plaćanja u eurima, promet, energiju i jedinstveno digitalno tržište. ”

Sljedeći koraci

Sada je na Europskom parlamentu i Vijeću da ispitaju prijedlog za Instrument u okviru paketa VFO-a za reviziju u sredini razdoblja. Nakon usvajanja, šest partnera sa Zapadnog Balkana bit će pozvano da predaju svoje individualne planove reformi u kojima će navesti socio-ekonomske i temeljne reforme koje će poduzeti kako bi potaknuli rast i konvergenciju u okviru Plana rasta tijekom razdoblja od 2024. do 2027. Srbija i Kosovo trebaju konstruktivno sudjelovati u Dijalogu o normalizaciji odnosa uz posredovanje EU-a, koji vodi Visoki predstavnik, kao neophodan preduvjet.

Pozadina

Ekonomska konvergencija bitan je element u približavanju zemalja Zapadnog Balkana EU. Trenutačno, razina konvergencije između partnera sa Zapadnog Balkana i EU-a ne napreduje dovoljno brzo, s prosječnim BDP-om po glavi stanovnika u kupovnoj moći za naše partnere sa Zapadnog Balkana između 30% i 50% prosjeka EU-a.

Integracija s jedinstvenim tržištem EU-a bila je glavni pokretač gospodarskog rasta za sve zemlje koje su pristupile EU-u. Pozitivan utjecaj na BDP zemlje i razine dohotka koji proizlaze iz integracije s jedinstvenim tržištem EU-a jasno se pokazao u prošlosti.

Za više informacija

Priopćenje Komisije o novom planu rasta

Pitanja i odgovori za tisak

Factsheet –  Novi plan rasta za Zapadni Balkan

Prijedlog uredbe za 2023. Reforma i poticaj za rast Zapadni Balkan

Primjedbe povjerenika Várhelyija na tiskovnoj konferenciji o novom planu rasta

Primjedbe povjerenika Várhelyija u AFET-u za predstavljanje novog plana rasta

Izvor: 

https://www.eeas.europa.eu/delegations/bosnia-and-herzegovina_en

© Copyright 2024 Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije.
All Rights Reserved.

Search