Tel: +387 39 703-100
Fax: +387 39 852-233

Fra Didaka Buntića 14.
88220 Široki Brijeg

30. POZIV ZA DOSTAVU APLIKACIJA ZA TEHNIČKU POMOĆ U OKVIRU INVESTICIJSKOG OKVIRA ZA ZAPADNI BALKAN (WBIF)

Direkcija za europske integracije BiH obavještava sve zainteresirane korisnike da je objavljen 30. poziv za dostavljanje aplikacija za tehničku pomoć u okviru Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF). 

wbif 1 1701093618 1

Poziv je otvoren za aplikacije u ključnim područjima intervencija: 

1) održivi promet (obnavljanje postojeće i izgradnja nove otporne i pametne prometne infrastrukture na TEN-T glavnoj željezničkoj mreži) 

2) čista energija (podrška energetskoj tranziciji kroz dekarbonizaciju proizvodnje/potrošnje energije, korištenje obnovljive energije itd.) 

3) okolina i klima (upravljanje vodama i otpadnim vodama, cirkularna ekonomija) 

4) digitalna budućnost (digitalna infrastruktura za širokopojasnu povezanost) 

5) infrastruktura za razvoj ljudskih kapaciteta (obrazovanje i zdravstvo).

Rok za dostavljanje prvog nacrta aplikacija Direkciji za europske integracije je 20. prosinca 2023. godine.

Osnovne informacije o pozivu, područjima intervencije, kriterijima u svakom od područja intervencije, postotcima sufinanciranja te ostale potrebne informacije date su u dokumentu Eligibility criteria and timetable for WBIF Call, koji se nalazi u aplikacijskom paketu.

Osnovni uvjeti za apliciranje na 30. poziv su:

  • U sektoru za koji se aplicira mora biti usvojena cjelodržavna strategija i usvojena Jedinstvena lista sektorskih prioritetnih infrastrukturnih projekata- SSPP (u izuzetnim slučajevima Europska komisija bi mogla dozvoliti podnošenje aplikacija u sektorima u kojima još uvijek nije usvojen SSPP). 
  • Zahtjev za grant sredstvima treba biti praćen kreditnim aranžmanom (koji je u fazi pregovaranja ili je već sklopljen) između BiH i neke od međunarodnih financijskih institucija uključenih u WBIF (Europska banka za obnovu i razvoj - EBRD, Europska investicijska banka - EIB, Razvojna banka Vijeća Evrope - CEB, Razvojna banka SR Njemačke - KfW, Svjetska banka te Francuska razvojna agencija - AFD), uz razmotrene financijske mogućnosti aplikanta za zaduživanjem u budućnosti. Navedena tzv. vodeća međunarodna financijska institucija mora izraziti interes/podršku projektu koji se predlaže i biti konzultirana pri izradi grant aplikacije.
  • Zbog financijskih obveza koje se stvaraju, neophodno je uključivanje relevantnih ministarstava financija prilikom apliciranja po pitanju mogućnosti zaduživanja vezano za predloženi projekt (ukoliko je u pitanju novo zaduženje).

Detalji o načinu i smjernicama za apliciranje, uključujući i format grant aplikacije,  mogu se naći u aplikacijskom paketu.

Detaljnije informacije o apliciranju za pozive Investicionog okvira za Zapadni Balkan možete dobiti putem web stranice: https://www.wbif.eu/about/how-apply-wbif-grant.

Izvor: https://www.dei.gov.ba/

© Copyright 2024 Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije.
All Rights Reserved.

Search