Tel: +387 39 703-100
Fax: +387 39 852-233

Fra Didaka Buntića 14.
88220 Široki Brijeg

IZVJEŠTAVANJE O DIGITALNIM PRAVIMA I SLOBODAMA – PODGRANTOVI ZA 2024.

Osnaživanje novinarstva u digitalnom dobu – Jačanje digitalne sigurnosti i kapaciteta medija i organizacija civilnog društva na Zapadnom Balkanu.

Poziv za prijave je otvoren

Balkanska istraživačka mreža (BIRN) objavljuje otvoreni poziv za dodjelu podgrantova za digitalna prava i slobode za 2024. godinu. Poziv je otvoren za medije i organizacije civilnog društva iz Zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija), koje već istražuju i izvještavaju ili su zainteresirane da se posvete digitalnim pravima i slobodama, kao i kršenjima istih koja se događaju širom regije, ili koje su kroz svoj djelokrug rada pogođene globalnim razvojem događaja u oblasti upravljanja internetom.

Odabrani mediji i organizacije civilnog društva dobit će priliku da blisko surađuju sa urednicima BIRN-a i našim specijaliziranim timom za digitalna prava, kao i da koriste tehničku pomoć tokom cijelog perioda za koji se sredstva dodjeljuju.

Dobitnici će također imati priliku da objave svoj rad na nekoj od regionalnih platformi BIRN-a, kao što su Balkan Insight i lokalni vodeći mediji BIRN-a, što će im omogućiti da informiraju i zainteresiraju širi regionalni auditorij.

Pregled grantova

Digitalna prava i slobode nalaze se pod sve većom prijetnjom, a to važi i za Zapadni Balkan. Sve je veća potreba da što više odgovornih medija i angažiranih organizacija civilnog društva bude informiranije i budnije, te da šire istražuje teme povezane sa internetom i to iz perspektive više sudionika i dubinski. Digitalni svijet u kome živimo nudi nam nove dimenzije za ostvarenje naših sloboda. Istovremeno, te se internetske slobode smanjuju kako na internetu tako i izvan njega kao rezultat invazivnih i restriktivnih politika ili zloupotrebe tehnološkog razvoja.

Ovaj grant BIRN-a ima za cilj da pomogne i angažira medije i organizacije civilnog društva putem financijske podrške, mentorstva i kontinuirane tehničke pomoći kako bi se mogli snalaziti, istraživati i prezentirati široj javnosti složena pitanja vezana za internet i ljudska prava, kao i razvoj događaja (u području politika).

Šta nudimo

  • Grantove u iznosu do 15.000 eura za medije i organizacije civilnog društva za podršku aktivnostima tokom perioda do dvanaest (12) mjeseci, uključujući ali ne ograničavajući se na pisani sadržaj (proučavanje, istraživanja, analize), audio-vizualni sadržaj, strateške dokumente i izvještaje usmjerene na podrobno izvještavanje o digitalnim pravima i slobodama u regiji Zapadnog Balkana
  • Kontinuiranu podršku BIRN-ovog tima za tehničku pomoć i specijaliziranog tima za digitalna prava.

Tko može aplicirati?

  • Mediji i organizacije civilnog društva iz Albanije, Bosne i Hercegovine, sa Kosova, iz Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije.

Postupak prijave

Da biste se prijavili za podgrantove za digitalna prava i slobode za 2024. godinu, molimo da preuzmete obrazac zahtjeva za prijedlog granta i obrazac za predloženi budžet.

Preuzmite i Smjernice za prijave.

Sljedeće dokumente potrebno je poslati na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. uz navođenje predmeta e-mail poruke: “BIRN RDRF prijava za podgrant 2024”:

  • Zahtjev za prijedlog granta (u PDF formatu)
  • Predloženi budžet (u excel formatu)
  • Prateći dokumenti: potvrda o registraciji, potvrda o fiskalnom broju, izvod iz poslovnog registra ako je primjenjivo, registracija u poreznoj upravi, informacije o bankovnom računu, članstvo u Vijeću za štampu ako je primjenjivo, ili popis relevantnih referenci za provedene projekte (priloženo uz e-mail poruku u ZIP formatu)

*napominjemo da nećemo prihvatiti dokumente poslane preko bilo koje cloud platforme (na pr. WeTransfer)

Svi izabrani korisnici granta potpisati će sa BIRN-om ugovor o dodjeli granta s ciljem potvrde autentičnosti vašeg predloženog zahtjeva i vaše opredijeljenosti za etičke standarde.

Rok za podnošenje prijava: 19. rujna 2024. godine

Kriteriji za odabir

Prijave će se ocjenjivati na osnovu:

  • Relevantnosti i značaja predloženih aktivnosti
  • Provedivosti, originalnosti i potencijalnog učinka predložene prijave
  • Financijske kvalitete ponude spram aktivnosti
  • Potencijala tima i prethodnog iskustva.

Prijedloge će razmatrati komisija koju će formirati BIRN-ovi eksperti za digitalna prava, urednici i tim za vođenje projekta.

Za više informacija i za slanje vaše prijave molimo koristite: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Pridružite nam se u našoj misiji zaštite digitalnih prava i sloboda. Prijavite se za “Grantove za digitalna prava i slobode za 2024”!

Izvor: detektor.ba

© Copyright 2024 Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije.
All Rights Reserved.

Search