Tel: +387 39 703-100
Fax: +387 39 852-233

Fra Didaka Buntića 14.
88220 Široki Brijeg

IZRAĐEN DOKUMENT STRATEGIJE RURALNOG RAZVITKA ŽUPANIJE ZAPADNOHERCEGOVAČKE

Početkom 2019. godine aktivno se krenulo s izradom Strategije ruralnog razvitka Županije Zapadnohercegovačke.

Nositelj spomenutog procesa je bilo Ministarstvo gospodarstva Županije Zapadnohercegovačke na čelu s ministrom Dariom Sesarom, koji je imenovao Odbor za izradu Strategije sukladno odluci Vlade Županije Zapadnohercegovačke. Radom Odbora je koordinirao gosp. Pero Mandić iz Ministarstva gospodarstva, dok je njegov zamjenik bio gosp. Ivan Jurilj, ravnatelj Ureda Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije. Cijeli proces se odvijao u suradnji s Agronomskim i prehrambeno-tehnološkim fakultetom Sveučilišta u Mostaru.

Prof. dr. sc. Marko Ivanković, koji je ujedno i član Odbora za izradu ovog dokumenta, detaljno je prezentirao dokument Strategije ruralnog razvitka Županije Zapadnohercegovačke. Prof. Ivanković je predstavio glavne strateške ciljeve, prioritete i mjere koje su ugrađene u dokument, a neke od njih su aglomeracija krša, teritorijalni razvoj ruralnih područja, razvitak infrastrukture i općih usluga, razvoj ruralnog turizma i agroturizma, promocija tradicionalnih autohtonih proizvoda, ekološki uzgoj i dr. Naglasio je važnost izdvajanja financijskih sredstva za ruralni razvitak, kao i to da je svaka od mjera iz Strategije usklađena s EU zakonodavstvom.

Ministar Sesar se zahvalio svima koji su sudjelovali u izradi ovog dokumenta, svim članovima Odbora, kao i Sveučilištu u Mostaru na suradnji. Također je istaknuo da dokument Strategije ruralnog razvitka ide u daljnju proceduru na Vladu Županije Zapadnohercegovačke, a da će se potom organizirati Javna rasprava nakon koje će uslijediti slanje na usvajanje u Skupštinu ŽZH.

„Županija Zapadnohercegovačka će ostati najpoduzetnija regija u BiH kroz poslovnu infrastrukturu, poslovne inicijative, proizvodnju, izvoz i sl. Razvitak ruralnih područja predstavlja važan segment u borbi ostanka i opstanka našeg naroda u ovom kraju. Kroz ovaj dokument definirali smo jasne ciljeve i aktivnosti koje ćemo provoditi za ostvarenje istih. Želimo da Županija Zapadnohercegovačka postane i turistički privlačna regija sa svim svojim prepoznatljivim brendovima.“ – izjavio je Sesar.

© Copyright 2024 Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije.
All Rights Reserved.

Search