Tel: +387 39 703-100
Fax: +387 39 852-233

Fra Didaka Buntića 14.
88220 Široki Brijeg

Davanje jačeg glasa mladima Europe za izgradnju bolje budućnosti

Kako bi izgradila bolju budućnost, Europa mora slušati svoje mlade. Nadovezujući se na postignuća Europske godine mladih 2022., Komisija je najavila nekoliko aktivnosti koje mladima daju veću ulogu u donošenju odluka koje ih se tiču.

Ubuduće, Komisija će sada pri izradi politika primjenjivati ​​„provjeru mladih“. Osim toga, povjerenici će češće razgovarati s mladima o aktualnim i planiranim politikama. Na taj se način sustavno uzima u obzir utjecaj politika EU na mlade, kao i njihova perspektiva.

Paralelno, predložene su konkretne akcije za rješavanje problema mladih, posebno u područjima: zdravlje i dobrobit, okoliš i klimatske promjene, obrazovanje i osposobljavanje, međunarodna suradnja i europske vrijednosti te zapošljavanje i uključivanje. Inicijative, među ostalim, uključuju pripremu smjernica o dobrobiti u školama i povećanje mogućnosti volontiranja za mlade.

Od 12. do 19. travnja 2024. godine Komisija također organizira Europski tjedan mladih 2024. , dva mjeseca prije europskih izbora. Ovaj će se događaj fokusirati na demokratsko sudjelovanje i izbore, promičući angažman mladih kroz niz aktivnosti diljem Europe.

Sve najavljene akcije temelje se na uvidima iz Europske godine mladih, koja je sadržavala 13 000 posvećenih aktivnosti koje je organiziralo više od 2 700 dionika diljem EU-a. Oni su samo posljednji primjeri predanosti Komisije mladima, na tragu dugogodišnjih programa EU-a poput Erasmus+ i Europskih snaga solidarnosti.

Za više informacija:

https://youth.europa.eu/year-of-youth_en

https://youth.europa.eu/youthweek_en

Izvor: https://commission.europa.eu/news/giving-stronger-voice-europes-youth-build-better-future-2024-01-10_en?prefLang=hr

© Copyright 2024 Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije.
All Rights Reserved.

Search