Tel: +387 39 703-100
Fax: +387 39 852-233

Fra Didaka Buntića 14.
88220 Široki Brijeg

Poticaj od 250 milijuna eura za 5G povezanost diljem EU-a

Europska komisija potpisala je u srijedu ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava s 37 projekata, odabranih u okviru drugog skupa poziva na dostavu prijedloga za digitalnu dio Instrumenta za povezivanje Europe (CEF Digital).

Ukupni proračun od 252 milijuna eura rasporedit će se na projekte za postavljanje 5G infrastrukture za lokalne zajednice i duž glavnih europskih prometnih koridora, kao i za postavljanje podmorskih kabela, poboljšavajući sigurnost i otpornost okosnih mreža unutar i prema EU.

Među podržanim projektima, EU će sufinancirati postavljanje morskih kabela kako bi se osigurala veća međusobna povezanost između Irske i kopna EU-a, kao i između EU-a i njegovih najudaljenijih regija u Atlantskom oceanu.

Bespovratna sredstva također će poduprijeti izravnu transarktičku vezu između EU-a i Dalekog istoka, pružiti infrastrukturu za povezivanje visokog kapaciteta grčkim otocima u Sredozemlju s nedovoljno digitalnih usluga i ojačati povezanost s Afrikom.

Među financiranim projektima, EU će također podržati infrastrukturu 5G koja je spremna za budućnost duž prekograničnih autocesta, cesta, željeznica i unutarnjih plovnih putova. Projekti koridora 5G utrt će put povezanoj i automatiziranoj mobilnosti (CAM) i povezanim sigurnosnim i nesigurnim uslugama, osiguravajući kontinuitet prekograničnih usluga.

Bespovratna sredstva podupiru preuzimanje 5G mrežne infrastrukture u lokalnim pametnim zajednicama diljem EU-a, poput sveučilišta, bolnica i drugih civilnih zgrada, kako bi se poboljšala kvaliteta usluga od općeg interesa.

Treći skup poziva za dostavu prijedloga u okviru CEF Digital trenutno je otvoren za podnošenje do 20. veljače 2024. godine.

Izvor: https://www.eubusiness.com/news-eu/5g-connectivity-cef-grants.10xx/

© Copyright 2024 Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije.
All Rights Reserved.

Search