Tel: +387 39 703-100
Fax: +387 39 852-233

Fra Didaka Buntića 14.
88220 Široki Brijeg

ODRŽAN POSLOVNI SUSRET BONITETNO IZVRSNIH TVRTKI ŽUPANIJE ZAPADNOHERCEGOVAČKE

Jučer je u Širokom Brijegu, 11. srpnja 2019. godine, održan poslovni susret koji je analitičko bonitetna kuća Bisnode BH u suradnji sa Vladom Županije Zapadnohercegovačke organizirala na temu Bonitetna izvrsnost tvrtki ŽZH.

Ovo je bila prilika za predstavljanje rezultata poslovanja ŽZH, sa posebnim osvrtom na bonitetno izvrsne tvrtke, njihov doprinos uspjehu poslovanja i značaj za razvoj ove Županije.

Ovaj susret predstavlja nastavak jedne pozitivne inicijative započete prošle godine suradnjom Bisnodea i Vlade ŽZH, koja za cilj ima afirmirati ulogu privatnog sektora u društvu, ali i graditi konstruktivan dijalog između privatnog i javnog sektora.

Ministar gospodarstva u Vladi Županije Zapadnohercegovačke gosp. Dario Sesar, u svom obraćanju kratko se osvrnuo na stanje u gospodarstvu u Županiji Zapadnohercegovačkoj, te u sažecima predstavio programe poticaja, kao i neke od aktivnosti koje provodi ministarstvo na čijem je čelu.

"Strategijom razvitka Županije Zapadnohercegovačke želimo stvoriti ekonomski jaku županiju baziranu na razvoju malog i srednjeg gospodarstva, poljoprivredi i turizmu. Povećanje broja pravnih subjekata i smanjenje nezaposlenosti u našoj županiji, a koja se nalazi u državi čije su medijske naslovnice prepune negativnih vijesti, svjedoči o perspektivi našeg gospodarstva. Nastavkom suradnje javnog i privatnog sektora nastaviti ćemo pozitivni gospodarski rast", izjavio je ministar Sesar.bisnode 12 7 1024 x 576

Gosp. Ivan Jurilj, ravnatelj Ureda Vlade ŽZH za europske integracije, govorio je o dostupnim EU fondovima u okviru kojih se otvaraju nove prilike za sufinanciranje projekata za poduzetnike, kao i o budućim instrumentima koji će biti aktualni u nadolazećem razdoblju, a koji su orijentirani na poduzetništvo.

Nakon predstavljenih uspjeha gospodarstva, predstavnicima bonitetno izvrsnih tvrtki uručen je Bisnode certifikat bonitetne izvrsnosti, međunarodno priznata potvrda kvalitete poslovanja tvrtke, njene izvrsnosti i sigurnosti u poslovanju. 

Certifikat bonitetne izvrsnosti predala je gđa. Zlata Mulać Jagličić, direktorica tvrtke Bisnode BH za ukupno 14 tvrtki, od toga 9 iz ŽZH, te ostalih 5 za tvrtke iz susjedne HNŽ i HBŽ. Pet tvrtki iz Širokog Brijega koje su preuzele certifikat su Chemo Commerce d.o.o., San Marino d.o.o., EZ Engineering d.o.o., Dual-Mont d.o.o. i Europapier - Hercegtisak d.o.o.; iz Gruda A.S.P.I. d.o.o; dvije iz Ljubuškog - Džajić Commerce d.o.o. i T&D Company d.o.o.; zatim BINVEST d.o.o. iz Posušja; te iz susjednih županija Drvopromet Šujica d.o.o. Tomislavgrad, Vrtlarija Šarić d.o.o. Livno te iz Mostara Ceste d.d., Studentski centar d.o.o. i ZIK d.o.o.Bisnode AAA ŽZH Group 1024 x 5801

Ističemo da je Drvopromet Šujica d.o.o. Tomislavgrad nositelj Zlatnog certifikata bonitetne izvrsnosti, što je izuzetno priznanje s obzirom da samo 3,8% tvrtki u BiH imaju Zlatnu bonitetnu izvrsnost, koja označava natprosječnu vrijednost tvrtke koja tri godine za redom iskazuje najvišu ocjenu izvrsnosti.

Certifikat bonitetne izvrsnosti je izuzetno priznanje kojim tvrtke dokazuju u domaćoj i međunarodnoj poslovnoj zajednici da su kvalitetan i siguran poslovni partner, jer bonitetna izvrsnost definira natprosječnu bonitetnu vrijednost poslovnog subjekta. Bisnode Certifikat bonitetne izvrsnosti ističe certificirane tvrtke u njihovom okruženju istovremeno ih stavljajući u ravnopravan položaj sa tvrtkama iz EU, jer se pri ocjenjivanju primjenjuje ista metodologija i dokazani kriteriji.

Koliko su značajne bonitetno izvrsne tvrtke najbolje govori činjenica da, iako ih je nepunih 26% od ukupnog broja aktivnih tvrtki u BiH, njihov udio u ukupnim prihodima države je 70%, u ukupnoj dobiti 80%, a zapošljavaju 59% ukupno zaposlenih u BiH.

U ŽZH prema financijskim izvješćima za 2018. godinu, koji su predani agenciji FIA, posluje 1.208 tvrtki koje kreiraju 3,63 mlrd. KM ukupnih prihoda, 598 mil. KM prihoda od izvoza, 285 mil. KM neto dobiti i imaju 15.567 uposlenih.

Najviše tvrtki je u trgovini 35%, slijedi prerađivačka sa 18,5% i građevinarstvo sa 6,5%, a najviše tvrtki spada u kategoriju malih 83,8%.

Prema ukupnom prihodu i izvozu sa 38% u ŽZH prednjači Široki Brijeg, slijedi Posušje sa 26% prihoda i 37% izvoza.  

Kada su u pitanju troškovi, ŽZH pokazuje sljedeće - trošak bruto plaća u 2018. godini: 289,5 mil. KM, amortizacije: 93,8 mil. KM i kamata po osnovu poslovnih zaduženja: 20,9 mil. KM.

Od ukupnog broja aktivnih tvrtki u ŽZH 31,5% su izvrsne, a one ostvaruju gotovo 88% prihoda i 91% dobiti županije te zapošljavaju 77% ukupno zaposlenih županije.

© Copyright 2024 Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije.
All Rights Reserved.

Search