Tel: +387 39 703-100
Fax: +387 39 852-233

Fra Didaka Buntića 14.
88220 Široki Brijeg

Veleposlanica Republike Francuske u BiH posjetila Županiju Zapadnohercegovačku

Photo Sastanak 3 1
 
Predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke sa suradnicima primio je u srijedu 24. ožujka 2021. godine u nastupni posjet veleposlanicu Republike Francuske u Bosni i Hercegovini, Christine Toudic u pratnji direktorice ogranka Francuskog Instituta u Mostaru Jasmine Zvonić.

U pozdravnom obraćanju predsjednik Vlade Zdenko Ćosić je izrazio zadovoljstvo posjetom francuske veleposlanice Županiji Zapadnohercegovačkoj. Budući da je ovo nastupni posjet upoznao je veleposlanicu s gospodarskim, kulturnim i povijesnim značajkama Županije Zapadnohercegovačke.

Veleposlanica Toudic zahvalila se predsjedniku Ćosiću na srdačnom prijemu istaknuvši da joj je drago što je došla u Široki Brijeg i što ima priliku upoznati specifičnosti ovog kraja.

Predsjednik Ćosić u svom izlaganju je istaknuo da je Županija Zapadnohercegovačka u gospodarskom smislu dosta stabilna i razvijena zahvaljujući privatnom poduzetničkom duhu i tradiciji za poduzetništvo na našim prostorima.

„Mogu reći da smo zadovoljni jer imamo vitalan gospodarski život što nas u ovim kriznim vremenima nekako drži na površini. Kada govorimo o onim pokazateljima razine razvijenosti koja ovisi o državi, gdje prvenstveno mislim na infrastrukturu, tu baš nismo sjajni, svrstavamo se među nerazvijena područja“, kazao je predsjednik Ćosić.

Nadalje, ono s čime, kako kaže, nismo zadovoljni kada je u pitanju centralna država jeste raspodjela prihoda od neizravnih poreza. Naime, veliki je nesrazmjer između uplaćenih neizravnih poreza s prostora naše Županije i iznosa vraćenih neizravnih poreza u Županiju Zapadnohercegovačku.

Smatramo to neopravdanim i diskriminirajućim prema stanovnicima Županije Zapadnohercegovačke, nažalost trenutno nemamo mehanizama kako bi to promijenili“, rekao je predsjednik Ćosić.

Veleposlanica Toudic istaknula je da su prioriteti njene misije pomoći Bosni i Hercegovini na putu ka Europskoj uniji, pozicioniranje francuskog jezika i vraćanje na mjesto koje mu pripada te intenziviranje gospodarske suradnje kroz mogućnost dovođenja francuskih investitora u Bosnu i Hercegovinu.

Također je naglasila da krajem travnja planiraju održati virtualni sastanak s predstavnicima francuske udruge poslodavaca MEDEF te da će tom prilikom prezentirati mogućnosti investiranja u BiH.

Na koncu sastanka nazočnima se obratio ravnatelj Ureda Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije, Ivan Jurilj. Tom prilikom istaknuo je dosadašnju suradnju navodeći primjer posjete gospodarstvenika iz Županije Zapadnohercegovačke Provansi, regiji u jugoistočnoj Francuskoj gdje su imali priliku usvojiti znanja i iskustva francuskih kolega. Dodao je da se raduje formaliziranju međusobne suradnje u segmentu gospodarstva te da se nada nastavku ranije dobre suradnje na polju kulture.

Photo Sastanak 3 2

Izvor: http://www.vladazzh.com/

© Copyright 2024 Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije.
All Rights Reserved.

Search