Tel: +387 39 703-100
Fax: +387 39 852-233

Fra Didaka Buntića 14.
88220 Široki Brijeg

ODRŽAN SEDMI SASTANAK PODODBORA ZA PRAVDU, SLOBODU I SIGURNOST IZMEĐU EU I BIH

Sedmi sastanak Pododbora za pravdu, slobodu i sigurnost između Europske unije i Bosne i Hercegovine, kojim su kopredsjedavali Samir Rizvo iz Ministarstva sigurnosti BiH i Mary Teresa Moran iz Opće uprave za proširenje i politiku susjedstva Europske komisije, održan je 6. i 7. prosinca 2023. godine.

bih eu 1653379073 1665585688 1671123820

Članovi dvije delegacije su razmijenili informacije o provođenju izmjena i dopuna Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH, izradi i usvajanju novog Zakona o VSTV-u, s akcentom na provjeru imovinskih kartona i poboljšanje integriteta imenovanja i napredovanja nositelja pravosudnih funkcija, te o novom Zakonu o sudovima BiH. Komisija je preporučila usvajanje Strategije za reformu sektora pravde i Strategije tranzicijske pravde u BiH, efikasno provođenje Revidirane državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina i uvođenje presuda MKSJ-a i njegovih pravnih nasljednika u domaće krivične evidencije. Predstavnici Europske komisije su istakli važnost slobode izražavanja i medija, zaštite novinara i medijskih radnika, kao i financijske održivosti i političke nezavisnosti javnog RTV sustava.

Pozdravljeno ja usvajanje Zakona o slobodi pristupa informacijama BiH, koji je potrebno dodatno usaglasiti sa preporukama Europske komisije i unaprijediti zakonodavni okvir na entitetskom nivou, te usvojiti zakone kojim se regulira govor mržnje. Od vlasti u BiH se, također, očekuje da ujednače zakonodavstvo o slobodi okupljanja u cijeloj državi u skladu s preporukama Europske komisije, a od vlasti u Republici Srpskoj je zatraženo povlačenje iz procedure Nacrta zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija.

Na sastanku se razgovaralo i o prevenciji rodno zasnovanog nasilja i zaštiti žrtava, boljoj zaštiti i uključenosti ranjivih grupa, posebno osoba s invaliditetom, djece, LGBTI osoba, pripadnika romske zajednice, zatvorenika, migranata i tražitelja azila, kao i raseljenih osoba i izbjeglica. Među prioritetima koje vlasti u BiH trebaju ispuniti su usvajanje nove Državne strategije o prevenciji i borbi protiv korupcije, usvajanje novog Zakona o sprečavanju pranja novca i financiranja terorizma, Zakona o sprečavanju sukoba interesa na državnom nivou i registra stvarnih vlasnika, uspostava efikasnog mehanizma provjere točnosti imovinskih izjava javnih dužnosnika, Zakona o financiranju političkih stranaka, kao i zakonskog okvira za zaštitu zviždača na svim nivoima vlasti.

Pozitivno je ocijenjena pravosudna i suradnja u krivičnim stvarima između institucija BiH i EU. Članovi delegacije BiH su informirali Europsku komisiju o kapacitetima za borbu protiv kibernetičkog kriminala i aktivnostima koje su provedene u borbi protiv terorizma i sprečavanja nasilnog ekstremizma. Europska komisija je pohvalila rad Službe za poslove sa strancima i aktivnosti koje su provedene na sprječavanju krijumčarenja migranata. Istaknuta je nužnost efikasnije koordinacije na svim nivoima za upravljanje granicom i migracijama, bolje funkcioniranje sustava azila, kao i usklađivanje s viznom politikom EU i otvaranje pregovora o Sporazumu o statusu za raspoređivanje stalnog korpusa FRONTEX-a. Vlasti u BiH su pozvane da nacrte svih zakona i strategija podijele s Europskom komisijom radi usuglašavanja s pravnom stečevinom EU i europskim standardima.

Izvor: https://www.dei.gov.ba/

© Copyright 2024 Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije.
All Rights Reserved.

Search