Tel: +387 39 703-100
Fax: +387 39 852-233

Fra Didaka Buntića 14.
88220 Široki Brijeg

Novi program Erasmus+ za period 2021-2027 je spreman

Photo Novi program Erasmus

Erasmus+ (2021-2027) obuhvatit će, ne samo visoko obrazovanje, već i sve nivoe i vrste obrazovanja i osposobljavanja.

Vijeće njemačkog predsjedništva i pregovarački tim Europskog parlamenta osigurali su privremeni sporazum o programu Erasmus + za period 2021-2027. Novi program biti će puno inkluzivniji od dosadašnjeg, a očekuje se da će utrostručiti broj sudionika, čak i do 12 miliona ljudi. Obuhvatit će ne samo visoko obrazovanje, već i sve nivoe i vrste obrazovanja i osposobljavanja.

Dobiti će značajan budžet od 24,57 milijardi eura u tekućim cijenama plus 1,7 milijardi eura u cijenama iz 2018. godine, što predstavlja značajan porast u odnosu na iznos za trenutni program. 83% ukupnog budžeta biti će dodijeljeno aktivnostima u oblasti obrazovanja i obuke, 10,3% aktivnostima u oblasti mladih i 1,9% sportskim aktivnostima.

Erasmus + 2021-2027 nuditi će pristup sudionicima u visokom ili osnovnom obrazovanju, strukovnom obrazovanju ili osposobljavanju, obrazovanju odraslih, neformalnom učenju, mladima i aktivnom sudjelovanju u raznim aktivnostima. Također će olakšati sudjelovanje malih i osnovnih organizacija i ljudi s manje mogućnosti, uključujući osobe s invaliditetom i migrante, kao i građane EU koji žive u udaljenim područjima.

Inkluzivnost programa također je ojačana odredbama o virtualnom učenju i mjerama kao što su jezična podrška, pripremne posjete, obuka i virtualna suradnja za ljude koji nisu u mogućnosti sudjelovati u mobilnosti učenja u području obrazovanja i obuke, mladih i sporta.

Biti će ključan za postizanje okvira Europskog obrazovnog prostora do 2025. godine, pružati će brojne nove mogućnosti za omladinske razmjene i mobilnost mladih, podržavati će inovativne metode učenja, promovirati će zelene i digitalne vještine i podržavati će nove vodeće inicijative poput #EuopeanUniversities i #DiscoverEU!

Sve ovo će ovisiti od ukupnih pregovora o višegodišnjem financijskom okviru, a to znači da početak novog programa zavisi od konačnog odobrenja sljedećeg dugoročnog budžeta od strane Vlada i institucija.

Više o samom političkom dogovoru i okviru u kome je pripremljen novi Erasmus+ program možete pogledati ovdje.

© Copyright 2024 Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije.
All Rights Reserved.

Search